Крадци източват милиони от фирми по схема с фалшиви документи. В Софийската районна прокуратура има поне 30 подобни жалби към момента.

„17 случая за кражба на фирми с фалшиви документи са известни в Агенцията по вписванията”, съобщи директорът на службата Елена Маркова пред bTV.

Тя коментира разследване на телевизията по казус с италиански предприемач, който е станал жертва на измамниците, като от сметките му са откраднати 880 хил. лв. Самата схема не е сложна. Измамниците подават фалшива декларация с фалшиви подписи, че е сменен управителят на фирмата. Агенцията по вписванията и Търговският регистър приемат тези документи като чиста монета, всичко се проверява чисто формално, но не реално. Няма никаква проверка дали това е реална промяна, дали това са реални адреси, след което се източват сметките на фирмите.

Елена Маркова препоръча бизнесмените да се абонират за смс-известяване, че по техните фирмени партиди се заявяват промени. Тя каза, че от 2012 г. до миналата година услугата са поискали 6800 души, а от началото на тази – над 5000. Тя уточни, че служителите нямат задължението да проверяват истинността на подписите и адресната регистрация на фирмите, а заявителите попълват декларация за истинност и носят наказателна отговорност, ако излъжат.