ПГ на ГЕРБ ще подкрепи екипа, предложен от Димитър Радев, защото му имаме доверие. Това заяви председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова по време на представянето и изслушването на кандидатите за подуправители на БНБ, предаде репортер на БГНЕС.

"Изказаха се много хора, които нямат хал хабер от това какво върши БНБ и какви са функциите й. Хората, които знаят за какво става дума няма да направят никога такива изказвания от трибуната. Имаме доверие на Димитър Радев и затова днес ще гласуваме за екипа, който той е предложил, на който има доверие, екипът, който той смята, че може да свърши работата, като я е вършил компетентно до момента в своите области. Лесно е, когато не познаваш структурата и закона да хвърлиш вина, лесно е да се правим на морални съдници", каза със силен тон Стоянова.

Според нея депутатите не бива да постъпват като пълни популисти, искайки да извлекат политически дивиденти. Тя защити и тримата кандидати за подуправители на Централната банка. Стоянова подчерта, че Калин Христов в първия си мандат е бил предложение на Синята коалиция. "Във всичките години, когато е бил подуправител е вършил перфектно работата си. В най-страшната финансова криза, когато има срив, България запази своя борд и валутен резерв от повече от 10 млрд. лв. за последните години, в които Калин Христов отговаря за борда и за управление емисионно. Имаме стабилен валутен борд, той си е свършил работата", убедена е Менда Стоянова.

Димитър Костов, според нея, пък преди всичко бил професионалист. "Той си е вършил перфектно работата и не може да носи отговорност за това, че някой негов колега не си е свършил работата. УС може да носи отговорност дотам, докъдето се простират правомощията по закон", каза тя.

За Нина Стоянова каза, че е супер професионалист. Но дайте и нея да оплюем, защото е работила в БНБ на висока позиция, каза Стоянова. Стана ясно още, че и БСП няма да подкрепи нито една кандидатура за подуправител на БНБ.