Жегите ще ни мъчат още десет дни, а след това ще настъпи захлаждане. Това прогнозира климатологът от Софийския университет доц. Георги Рачев, пише "Преса". След изминалия месец с горещо и сухо време около 7-8 август ще настъпи вълна от захлаждане. Очаква се тогава термометрите да показват между 25 и 30 градуса. Такива стойности ще има до края на август.Жегата в последните дни е предизвикана от вълна от горещ въздух, идващ от Африка и Близкия изток. Най-горещо се очаква да бъде в Русе, Велико Търново и Сандански. Там очакваните температури са 40-41 градуса. "България не е единствената страна, която страда от топлината. В Ирак прогнозират високите дори за тези географски ширини 51 градуса", казва доц. Рачев.

Малко по-ниски стойности днес и в четвъртък ще бъдат измерени в София, Кюстендил, Перник и Габров, където вероятните максимални температури ще са 33-35 градуса.

Синоптиците препоръчват хората да не напускат домовете си , освен ако не е наложително и да пият много течности. Добрата новина е, че от четвъртък вечерта започва захлаждане и на много места ще превали и прегърми. От неделя времето ще се стабилизира и седмицата от 3 до 9 август ще бъде гореща с температури до 37 градуса.