Референдум, макар и само с един въпрос, ще има, предаде репортер на БГНЕС.

След 15-минутната почивка Народното събрание гласува решение да се произведе национален референдум само с единия въпрос на държавния глава, а именно - "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите". За това да има референдум в крайна сметка, гласуваха 131 депутати, 31 бяха "против" и трима се въздържаха.

Днес президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към 43-ото Народно събрание по повод предложението за произвеждане на национален референдум по изборните права на гражданите. Според държавния глава референдумът е толкова важен за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа.

Другите два въпроса, предложени от президента и отхвърлени бяха - "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?", бяха отхвърлени.

В обръщението си към депутатите относно въпроса, свързан с дистанционното гласуване, Плевнелиев по-рано заяви: "Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на вот. Това включва и тези наши сънародници, които са зад граница. Ние всички сме им длъжници. Съвременният глобализиран свят, отворените граници, членството на България в ЕС отдавна трябваше да ни накарат да преосмислим своето възрожденско схващане за емигранта, като човек, който е тръгнал да търси своето развитие другаде. В съвременния свят всеки човек има възможността да учи и да работи, както в Родината си, така и по света. Съвременните технологии позволяват всеки българин да бъде част от обществено-политическия живот в страната, независимо къде се намира. Да "внася" най-ценната валута - придобития си опит, осъзнатата гражданска позиция и да може да го направи отвсякъде.

Днес живеем в ерата на информационните технологии, а разстоянията губят традиционното си значение. Наша е отговорността да осигурим възможност на всеки българин да покаже своята загриженост за Родината. Защото те ни виждат, те са с нас, макар и не физически, говорят си с нас – ежедневно от всяка точка на света чрез глобалните мрежи и комуникационни устройства. Това отдавна не е екзотичен лукс, а ежедневие за милиони българи.

Много са ползите от дистанционното гласуване по електронен път, но най-важно е, че това ще бъде крачка в посоката, в която се развива човечеството. Ние вече ползваме ежедневно възможностите, които ни предоставят съвременните технологии. Електронното гласуване е бъдещето, то със сигурност ще се случи. Въпросът е не дали, а кога. Уверен съм, че българските гласоподаватели ще могат да гласуват електронно в близко бъдеще - нека го направим навреме. Така над милион и половина български граждани по света ще могат да дадат своя принос за бъдещето на Родината. Не съм съгласен милиони българи да бъдат изключени от обществено-политическия живот само защото са намерили реализация в чужбина. Сънародниците ни зад граница не са безразлични към случващото се в Родината. Те имат отношение и мнение, като очакват да могат да упражняват конституционното си право на участие в избори и референдуми от всяка точка на света".