САЩ са велика държава, но започнаха нова надпревара във въоръжаването в момента, в който едностранно излязоха от Договора за противоракетна отбрана.

Това заяви руският президент Владимир Путин в голямо интервю, което даде за журналисти от швейцарски медии в Санкт Петербург.

САЩ започнаха да създават системата за ПРО и принудиха Москва да прави ответни стъпки, за да съхрани стратегическия баланс, обяснява Путин. Все пак той подчертава, че се надява да не се стигне до нова война в Европа.

Според руския президент Европа сега се сблъсква с имигрантска криза, първопричините за която се коренят отвъд океана - в САЩ. "Това е само един пример, но такива има много. Това обаче не означава, че трябва да демонизираме политиката на САЩ", заявява Путин, като отново подчертава, че трябва да се стремим да търсим баланс на интерсите.

Попитан за скандала около президента на ФИФА Степ Блатер, Путин заявява, че не вярва на нито едно дума за корупция около него. Ако на някого трябвало да се даде Нобелова награда, това било иенно на хора като Блатер.

На провокативен въпрос на журналист, че според слуховете руският президент се е променил много след всичките тези години власт и даже е обезумял, Путин се усмихва и пита: "Вие след нашето интервю нали не ме смятате за обезумял?"