Намерената подводница от шведски дайвери миналата седмица край бреговете на Швеция е руска и е потънала на 10 май 1916 г., твърди изследователят от исландската компания IXplоrer ocean reserch Алекс Мах. Според него тогава тя се сблъскала с шведския параход "Унгерманланд", като всички членове на екипажа са загинали.Мах издирвал подводницата в продължение на две години в руски и шведски архиви и е сигурен, че става дума за подводницата „Сом”, построена в САЩ през 1901 г. Именно той дал предполагаемите координати на шведските дайвери от компанията Ocean X Тeam и описанието й: дълга 20 м и широка 3 м.

Представителят на компанията Денис Осберг съобщил, че самите дайвери не са се спускали до подводницата, а са я огледали с помощта на робот ROV, снабден с видеокамера. Видими повреди по корпуса не са констатирани, всички люкове са затворени и се предполага, че вътре се намират останките от екипажа.

Според него военните власти на Швеция са оповестени за находката и дайверите се надяват, че в най-скоро време ще се отправят към мястото заедно с шведските ВВС. Точните координати не се съобщават, но се казва, че става дума за близо до бреговете на Централна Швеция с оживено морско движение.