Започва проверка на имотите и на доходите на ромите в Гърмен.

Това стана ясно след заседание на Общинския съвет по повод намирането на решение за подслон на ромите, които живеят в 124-те незаконни постройки, подлежащи на събаряне.

"Ще се направи проверка на всички в квартала каква собственост притежават – не само в Гърмен, но и в страната. Искаме да сме наясно какви недвижими имоти имат, какви са приходите им, имат ли автомобили, колко социални помощи получават. Искаме да им предложим настаняване в общински или държавен имот", заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Жители на ромската махала, които имат финансови възможности, ще могат да започнат законен строеж на свои домове.

"Става въпрос само за нови постройки. Защото няма никакъв шанс да се узаконят 124-те незаконни помещения", уточни Михайлов.

Общинските съветници отказаха да приемат предложението на кмета на общината Минка Капитанова част от ромите, останали без покрив над главата, да заживеят в сградите на бившите здравни служби в Гърмен и в село Горно Дряново.

"Най-важно е обаче хората от квартал "Кремиковци" да поискат да бъдат настанени на друго място. Без тяхното съгласие усилията ни ще са напразни", призна Михайлов.

Засега ромите в "Кремиковци" са категорични, че няма да напуснат махалата, както и, че не желаят общината и държавата да им търсят и намират алтернативни жилища.

"Искаме да сме си накуп, а не да ни разселват по селата, да ни разделят. Няма да мръднем от махалата, ако ще палати да ни дадат да живеем в тях", заяви ромският лидер Юлиян Герасимов.