Ако декларираните намерения за всеобхватни реформи се превърнат в конкретни резултати, това ще бъде голяма крачка напред за държавата и за обществото.

С тези думи държавният глава Росен Плевнелиев започна обръщението си към 43-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Първите стъпки и смислени действия са налице, отчете Плевнелиев от парламентарната трибуна.

Силно подкрепям провеждането на всеобхватна и дълбока съдебна реформа и провеждането на национален референдум по изборни права, заяви президентът. Той бе категоричен, че референдумът е толкова важен за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа.

Сезирах НС с искане да се произнесе за провеждане на референдум по 3 въпроса, които са отдавна в центъра на общественото внимание, припомни Плевнелиев. Можем да подобрим многократно работата на публичната власт, като й осигурим обществена легитимност на по-високо ниво. Всеки един от нас е обещавал на своите избиратели, всички го дължим на народа, дължим му доверие, защото обществото неведнъж показа своята мъдрост и привързаност към ценностите на демокрацията. Нямаме право и причина да откажем на суверена да се произнесе как да излъчи своите представители, подчерта Плевнелиев.

Той добави, че пряката демокрация може да донесе повече стабилност и доверие. "Свидетели сме, че изборите у нас в последните години лесно се превръщат в нов фактор на недоверие, на безкрайни обвинения за търговия с гласове, за купен, корпоративен вот, все повече българи остават изключени от политическия живот, все по-малко хора гласуват. Ако не преобърнем този процес, апатията и нихилизмът ще засегнат основите на политическата система. Решението е провеждане на референдум по изборните права на гражданите. Вотът им ще внесе стабилност в изборния процес и качествено ще се подобри политическата система", убеден е Плевнелиев.

Той повтори отново първия въпрос за референдума: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

Безспорно е, че гражданите предпочитат наред с партийните листи, да гласуват и за личности, каза Плевнелиев. Според него, така ще се заздрави връзката избирател – народен представител. Не бива да противопоставяме мажоритарния на пропорционалния елемент в избирателната система. В състояние сме да се възползваме от най-доброто и от двете системи. Заставам категорично зад многопартийната политическа система. Изрично подчертавам основополагащата роля на партиите. С въвеждане на смесена избирателна система, при която има мажоритарен и пропорционален избор, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности", заяви Плевнелиев. Очаквайте още подробности.