Синът на бившия либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам и още осем души са осъдени на смърт заради престъпления, извършени по време на конфликта през 2011 година в Либия, съобщава БиБиСи. Те са осъдени от съд в Триполи по обвинение във военни престъпления по време събитията, довели до смъртта на Кадафи и свалянето на неговия режим.Август същата година е издадена международна заповед за неговия арест по обвинения в престъпления срещу човечеството. Бившият шеф на разузнаването Абдула Сенуси и последният премиер при Кадафи Ал Багдади ал Махмуди са също сред осъдените на смърт за престъпления по време на войната през 2011 година.

Сейф ал Ислам не присъства в залата по време на процеса и даваше показания чрез видеовръзка. Той беше задържан от бивша бунтовническа група от град Зинтан, която отказваше да го освободи.

Осъдените на смърт имат право да обжалват присъдата. Други десетки обвиняеми получиха от пет години до доживотен затвор.

Процесът, който започна в либийската столица през април миналата година, е критикуван от организации за човешки права. Също така е свързан със спор с Международния наказателен съд в Хага заради юрисдикцията по случая срещу Сейф ал Ислам.

Смята се, че именно Сейф ал Ислам и либийското правителство, а не Кадафи, са блокирали решението за освобождаването на българските медицински сестри, които бяха арестувани през 1999 година и в последствие бяха осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия, но през 2007 г. с помощта на западни държави беше постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

Преди години Сейф Ал Ислам призна, че над българските медици е било упражнявано насилие по време на задържането им в Либия.