Борбата с корупцията и съдебната реформа са двете страни на една и съща монета. Без ефективна и независима съдебна система, няма как да има ефективна борба с корупцията, но и без добри антикорупционни политики, няма как да има добра съдебна система.

Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева по време на кръгла маса по антикорупционни политики, организирана от Центъра за изследване на демокрацията. Държавата ще има основание да й се вярва, ако докаже, че по един и същи начин прилага законодателството независимо за кои хора се отнася, допълни тя.

Кунева беше категорична, че в борбата с корупцията властите нямат право да отлагат и да се оправдават. Тези две неща трябва да бъдат забравени в решенията и политическия живот, каза още тя.

Вицепремиерът посочи, че очаква тази седмица парламентът да гласува на първо четене Закона за предотвратяване на корупцията след лицата, заемащи висши публични длъжности. Тя обясни, че се е срещнала с всички без парламентарни групи без Атака, но очаква да разговаря с тях днес и призова депутатите да подкрепят закона. Той ще разчисти недоверието в политическата система, каза тя и добави, че в момента има създадена обществена наглася за реформи по отношение на борбата с корупцията.

Кунева обаче посочи, че мерките не могат да се изчерпват само с антикорупционния закон. По думите й борбата с корупцията е като карането на колело по баир - в момента, в който се спре, се връща назад. Тя беше категорична, че закон трябва да бъде подкрепен и с мерки в областта на обществените поръчки и електронното управление.