Американският строителен магнат Доналд Тръмп поведе по популярност многобройната колона от кандидати от Републиканската партия за президентския пост в Съединените щати, сочи социологическо проучване на телевизионния канал Си Ен Ен. 

18 процента от анкетираните подкрепили Тръмп, въпреки скандалните му изказвания напоследък. Той води пред бившия губернатор на Флорида Джеб Буш, който събира 15 на сто подкрепа сред привържениците на републиканците. Си Ен Ен посочва, че разликата между двамата е в границите на статистическата грешка. 

Протичат процеси и аз не мога да влияя върху тях. Хората са уморени от некомпетентни политици във Вашингтон, които не могат да свършат нищо, каза Тръмп пред Си Ен Ен, коментирайки анкетата. 

На трето място в анкетата остава губернаторът на Уисконсин Скот Уокър с 10 на сто подкрепа сред републиканците. 
Според Ройтерс подкрепата за Тръмп е нараснала с 6 процентни пункта от края на юни досега въпреки критиките, които се изсипаха върху него заради острото му изказване за влиятелния сенатор републиканец Джон Маккейн - боен пилот, ветеран от Виетнамската война. Тръмп каза, че той не е никакъв герой, защото е бил пленен от виетнамците по време на войната. 

Във вътрешнопартийната надпревара на Републиканската партия участват 16 претенденти. Гласуването в първичните избори започва през февруари 2016 година в щатите Ню Хемпшър и Айова. 

Първото голямо събитие от вътрешнопартийната републиканска надпревара ще е телевизионен диспут на 6 август, в който може да участват десетимата кандидати с най-добър рейтинг сред избирателите.