Учени са установили коя е най-добрата възраст за сключване на брак. Според тях най-сигурно е, че няма да се разведете, поне не в първата година, ако сключите брак на възраст между 28 и 32 г., пише сп. Time.

Проучването е направено от Ник Волфингер, социолог в Университета в Юта, и публикувано от Института за изследвания на брака.

Досега се смяташе, че по-дългото изчакване до встъпване в брака води до повече стабилност, но че няма краен срок.

Волфингер анализирал данни от 2006 до 2013 г. от национално изследване за броя на семействата.

Рискът от развод спада в късните двадесет и в началото на тридесетте години. След това рискът от развод се увеличава към края на 30-те години и началото на 40-те. За всяка година след 32, рискът от развод се увеличава с 5%, пише той.

Има много причини, които обясняват защо е разумно да се обвържеш във взаимоотношение в края на 20-те и началото на 30-те: хората са достатъчно зрели, за да разберат дали наистина си подхождат с някой или просто са били заслепени от хормоните. Те вече правят значими избори за живота си и поемат отговорност. И вероятно те са достатъчно финансово независими, за да могат да подкрепят някого, ако възникне нужда.

От друга страна, те не са толкова възрастни, за да променят начина си на живот, целите си и да коригират навиците си - нещо, което се случва в брака.

Волфингер казва, че кривата е същата, дори когато се имат предвид полът, расата, произходът на семейството, възрастта на човека при провеждането на изследването, образованието, вида църква, която посещава, големината на населеното място, в което живее.

Други социолози, изследвали същата област, съвсем не са съгласни в Волфингер. Според Филип Коен от Университета Мериленд идеалната възраст за брак е между 45 и 49 г., което, добавя той, показва защо хората не трябва да вземат решения на база статистическите анализи, които четат в интернет.

Истината е, че е много трудно да измериш правилно причините за развода. Много държави дори отказват да събират такива данни, отбелязва Time. И тъй като все повече расте броят на двойките, които са избрали да живеят заедно, без да сключат брак, данните за разводите стават все по-безполезни в контекста на измерването на причините, които водят до раздяла.

И все пак, има някои баналности, подкрепени от изследователите: да разполагаш с финанси и да имаш диплома от университет намалява риска от развод. Риска намалява и годежът преди двойката да заживее заедно, както и ако двамата изчакат брака, преди да създадат деца.