Силно земетресение с магнитуд 6,1 беше усетено рано тази сутрин на гръцкия остров Кефалония в Йонийско море, съобщи Американската геофизическа служба.

Епицентърът на труса, регистриран в 5,08 ч местно време, е установен на 12 км от град Ликсурион, на 300 км западно от Атина, уточни същият източник. Местните пожарникари и полицията нямат информация за жертви, но съобщават за материални щети по пътищата и сградите на острова с 35 000 души население.

На 26 януари Кефалония вече беше разтърсена от трус с магнитуд 5,8, който повреди част от инфраструктурата. Според представител на болницата на острова четирима души са били приети с леки наранявания, съобщава частната телевизия Скай.

"Трябва да изчакаме да се съмне, за да имаме точна представа за щетите. Имаше излезли на улицата хора, но като цяло населението е спокойно", заяви кметът на острова Александрос Парисис. Местните пожарникари съобщиха, че пътищата са пострадали значително заради паднали камъни. Кеят на пристанището в община Ликсурион също е пострадал.

Жител на селище на няколко километра от Ликсурион съобщи пред Скай, че то е останало без ток, а повечето му жители излезли извън домовете си. Атинската обсерватория съобщава, че земетресението е с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер. "Това е земетресение от същия порядък като предишното", заяви пред осведомителната агенция АНА-МПА професорът по сеизмология Константинос Макропулос.

След земетресението миналата седмица, при което пострадаха стотици къщи, държавни сгради и пътища, в Кефалония беше обявено извънредно положение. През миналата седмица бяха регистрирани множество вторични трусове, а ферибот беше изпратен да приюти 1600 местни жители.