Българите са варили ракия още през ХІ век. Това доказва находка от крепостта Лютица край Иваловград, съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров. Става въпрос зафрагмент от дестилационен съд за производство на ракия,който е открит археологът Филип Петрунов.

„Любопитните неща тук са две. Първо, това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта /първият бе открит през 2011 г./, и третият – в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър /днeшна Силистра/.

Вторият интересен момент е, че всички дестилационни уреди са датирани от ХІ век.

Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът, проф.Константин Тотев, обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник.

А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София.

Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи „с мустаци“, които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт.

„Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне триста години по-рано от ХІV век“, коментира Димитров.