Младото семейство Костови от Пловдив, което, както съобщи вчера БЛИЦ, твърдеше, че е било засечено от гардове на НСО на магистрала „Тракия”, обясни пред Нова телевизия как се е стигнало до вадене на автомати. Всичко започнало от бавно изпреварване на ТИР край Стара Загора, което забавило кортежа на службата.Костови се прибирали от морето с две коли. В първата пътували жената и 3-годишната им дъщеря, а във втората съпругът. Край Стара Загора на километър и половина зад тях те забелязват кортеж на НСО с включени сирени да приближава бързо.

„Видях ги, предупредих съпругата ми, прибрахме се, но за нещастие точно, когато се прибрахме от отбивка се включи тир, който буквално се движеше с 40 км в час, а ние със 130 и нямаше къде да отидем. Погледнахме колите отзад и че се движат бързо, но прецених, че ще можем да изпреварим тира спокойно, без да ги затрудним в трафика. Изнесох се вляво, жена ми също. Но нейната кола е по-малка и ѝ трябваше повече време да набере скорост”, разказва Коста Костов.

Съпругата на Коста обаче не успяла да изпревари тира достатъчно бързо. 

„Ескортиращият джип целенасочено започна да я избутва в аварийна лента. Падна ми пердето и реших да ги догоня. Когато реших да се изравня с ескортиращата кола, бях засечен. Нормално. Това явно е в правилата. Но за да демонстрират показност, отвориха стъклото и показаха автомат, не беше към мен насочен, но показаха автомат „Калашников” и помолих да спрат, да кажат къде сгрешихме. Моята жена се разтрепери и спря колата”, разказва Коста Костов.

Гергана Костова сигнализирала на телефон 112 за действията на служителите от НСО. Разговаряла и с дежурните полицаи в Стара Загора, Чирпан и Пловдив. 

„След като се обадих на 112, разказах какво се е случило, полицаите ми казаха, че няма как да спрат ескорта. Исках да ги попитам как сме им попречили и защо трябваше да постъпят по този начин с нас”, заявява Гергана Костов. 

Националната служба за охрана излезе със специална позиция по случая. В нея се казва, че при опит кортежа да изпревари двата автомобила на семейството, те започнали да изпреварват тира без подаване на светлинен сигнал и така са нарушили закона, според който трябва да се дава път на превозните средства със специален режим на движение. 

„Бих им казал независимо какви са им задълженията, но цената на един човешки живот е много важна и да се замислят, когато правят такива маневри има или няма нужда и да се замислят дали този зад волана би могъл да реагира така”, заяви Костов. 

Според НСО с опитите си да ги догони, Коста е създал предпоставка за катастрофа. С цел да прекрати тези рисковани и незаконни действия на водача на БМВ-то, оперативният работник свалил стъклото и направил неколкократно знаци с ръка да намали скоростта и да се отдалечи от кортежа. 

„В края на краищата те са мъже под пагон. Държа да го отбележа, че съм бивш военен пилот. 10 години съм служил на тази държава и съм летял с изтребители. Всички мъже под пагон са ерудирани и знаят какво е реална заплаха. Дали тази кола, която вървеше по средата на магистралата е истинска заплаха? И какво виждам аз, тези хора искат да убият моето семейство и нормално – ускорих да ги догоня, за да ги попитам кому е нужно това, защо?”, пита Коста Костов.