Британски медии предупредиха, че безопасността на принц Уилям, започнал работа като пилот на хеликоптер на спешна помощ в Източна Англия, се намира под сериозна заплаха. Вестник “Мейл он сънди” отбелязва, че придвижването на втория поред наследник на британския престол може лесно да се следи с помощта на популярното приложение за мобилни телефони “Флайтрадар24” (Flightradar24) и така има опасност той да се превърне в мишена за терористи. Изданието потвърждава с доказателство ефективността на шпионирането на внука на кралица Елизабет Втора чрез споменатото приложение, струващо само няколко долара. “Мейл он сънди” публикува снимки на Уилям, направени от фотографи на изданието, които са се сдобили с информация къде могат да заснемат принца само от данни от програмата на телефона си. 

На снимката представителят на кралското семейство ясно се вижда на фона на жълт хеликоптер “Юрокоптър И Си 145” (Eurocopter EC145), чието управление той пое в средата на този месец. Терорист, въоръжен с реактивни гранатомети, ракети земя-въздух или дори по-прости оръжия, без усилия може да свали хеликоптера на Уилям, тъй като той обикновено лети под 1500 фута (457 метра) и със скорост от едва 150 мили (240 км) в час, пише изданието.

Нито от Бъкингамския дворец, нито от британската столична полиция, която отговаря за защитата на кралското семейство, са отговорили на въпрос на вестника по темата.