Калпава дрога подлудява туристите по Черноморието и ги превръща в животни, пише "Монитор". Наркотикът бил приготвян от дилърите в домашни лаборатории по рецепти, взети от интернет и с некачествени подръчни средства и материали. Това твърди психиатърът от УМБАЛ „Света Марина“ във Варна д-р Александър Попов.“Проблемът е не толкова в изграждането на зависимост, колкото психиатричните състояния, които може да предизвика употребата на некачествената химия. Стига се до шизофренни прояви, а понякога и до хоспитализиране в клиника”, предупреждава специалистът. Картината е много ярка в курортните комплекси, където чужденците купуват евтина дрога и я смесват с алкохол менте, след което не знаят на кой свят се намират.

Много чужденци идват у нас именно заради евтиния алкохол, а в повечето случаи той е менте, категорични са лекарите по курортите. Отровни се оказват и наркотиците, които почиващите си пазаруват в нощните заведения. Затова често изпадат в тежки психически и физически състояния, когато прекалят или ги смесят.

„Това нещо е по-опасно от дрогата. Скапва ти мозъка” обяснил един от оцелелите след препиване с такъв алкохол. Според медиците опасната комбинация от калпава дрога и менте алкохол обяснява и зачестилите инциденти в един от най-големите курорти у нас – Златни пясъци. Туристите там често изпадали в неадекватно състояние, голяма част от тях осъмвали в арестите, а други се борят за живота си в местните болници след опасните запои. Заради зачестилите инциденти марихуаната започнала да се възприема като нещо безвредно и безопасно, посочват специалистите, които се сблъскват с проблема. Според тях обаче тревата също е много опасна, тъй като води до зависимост и отключва психиатрични проблеми. Напоследък дилърите я предлагат, като предварително я варят с химикали и резултатът е убийствен с въздействието си върху психиката на употребяващия. Последният случай във Варна беше преди няколко дни с 21-годишен младеж. След продължителна употреба на такава марихуана той бе приет на лечение във варненска болница с психоза и в много тежко и неадекватно състояние. Според доц. д-р Снежа Златева, завеждащ клиниката по токсикология към Военноморска болница – Варна, пациентът не знаел как се казва, не можел да си спомни и рождената си дата. Тенденцията в последните години, особено в курортите, е зависимост от няколко вида наркотици, смесени с алкохол.

Напоследък зачестяват и случаите на продължителни психози след смесена употреба на алкохол-менте и дрога, които стигат до 10 дни, твърдят психиатри. По данни на клиниката по токсикология от началото на лятото във Варна са били приети голям брой пациенти, злоупотребили с кокаин, амфетамини, екстази и анаболи. Голяма част от тях са чужди туристи, отровени от некачествени амфетамини, от които не се развива зависимост, но са толкова мръсна дрога, че употребилият ги може да умре от интоксикация. Понякога и 1-2 приема са достатъчни, за да има фатални последствия.