Вместо двустайни апартаменти купувачите вече се ориентират към тристайни, показват наблюденията на брокерите за пазара на жилища през миналата година. Причините са, от една страна, в спада на цените от пика през 2007-2008 г. преди кризата, другата - в по-ниските лихви на ипотеките.

Това позволява покупка на тристайно жилище със същата инвестиция на средства, необходими за двустаен апартамент преди години. Най-разпространеното желание на купувачите е за жилище до 50 000 евро в комуникативен район.

Като цяло са се увеличили сделките с по-големи имоти. Делът на закупените тристайни жилища нарасна с 50% и се изравни с този на двустайните апартаменти в страната, казаха от "Адрес". И двата типа имоти в момента заемат по около 33% от всички реализирани сделки.

Забелязва се и покачване в дела на закупените парцели, както и лек ръст на продадените многостайни апартаменти.
През годините настъпи промяна и в дела на ипотеката от работната заплата. Изчисленията по показателите цена на кв. м, средна работна заплата и лихви по ипотечните кредити показват, че ако преди десетина години заемът за покупка на дом е бил колкото месечното възнаграждение на българина, сега вече можем да си купим жилище, като плащаме за кредита половината заплата.

"Истината е, че жилищните имоти не са били по-достъпни от около 10 години насам", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес". Затова се отчита и сериозен ръст в активността на годишна база - около 9%, в броя на сключените сделки за жилищни имоти в страната през 2013 г. в сравнение с 2012 г. Най-силно присъствие на пазара ще имат хората със стабилни доходи и спестени пари в брой.

Стабилизиране на цените на имотите и дори леко повишение със средно от 1% се наблюдава в големите градове. Според Калоян Богданов, маркетинг мениджър в компанията, ако за 2012 г. средната стойност за София е била 652 евро, то през миналата година продажната цена се е качила до 658 евро на кв. м.

Любопитно е сравнението на цените от 2008 и сегашните нива. В София най-драстично са паднали цените в "Лозенец", южните квартали и центъра - от 1300-1600 евро/кв. м до 860-930 евро. Най-евтино остава в "Люлин", "Надежда" и "Овча купел", където средната цена на жилищата е 550-560 евро на квадрат.
(Повече за цените виж в таблицата.)

Наблюдава се и интерес към покупката на апартаменти в нови сгради, затова брокерите смятат, че вече има потенциал в новото строителство. Въпреки че според други все още има голямо предлагане на жилища, които чакат реализация. Донякъде проблемът е в това, че търсенето е за качествени имоти с добро разположение и комуникативна локация.

Брокерите регистрират поява на отделни обекти, които вече се търсят за покупка на зелено. Купувачите осигуряват първоначалто около 30% със собствени средства, останалото финансират строителите.