НСО публикува позиция относно публикации в медиите за събития, станали на автомагистрала "Тракия" на 20 юли. Поводът са твърденията на две пловдивски семейства, които се оплакаха, че кортеж на НСО ги е засякъл и гардовете са размахали автомат. Ето какво се казва в позицията на НСО: На 20 юли 2015 г. около 17.30 ч. на автомагистрала „Тракия“ кортеж на НСО с охранявано от НСО лице се е движел с разрешената в пътния участък скорост в посока София.

Съгласно разпоредбите на Закона за движение по пътищата автомобилите при движение са подавали едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя и червена светлина и специален звуков сигнал. /чл. 91 ал. 1/. 

В района на 170-ти км автомобилите са застигнали два леки коли - „БМВ“, което се движело зад „Пежо“. И двата автомобила са се движели зад тежкотоварен автомобил. При опит кортежът да изпревари първия пред него автомобил, „БМВ“-то предприело внезапна маневра за изпреварване, без да подаде необходимата за това светлинна сигнализация, съгласно чл. 42 от ЗДвП. Водачът на „Пежо“-то също започнал маневра за изпреварване, неспазвайки разпоредбите на закона. 

И двамата водачи категорично са нарушили императивния характер на чл. 104 ал. 1, който гласи: „При приближаване на моторно превозно средство със специален режим на движение водачите на останалите пътни превозни средства са длъжни да освободят достатъчно място на пътното платно, а при необходимост и да спрат, за да осигурят безпрепятствено преминаване както на сигнализиращото, така и на съпровожданите от него превозни средства.

“С поведението си на пътя, водачите на „БМВ“-то и „Пежо“-то са създали предпоставки за пътнотранспортно произшествие. 
С цел да го предотврати, кортежът е изчакал водачите да завършат маневрата си, след което е предприел изпреварване. Оперативният автомобил е извършил маневра за осигуряване на безопасно преминаване на основния автомобил. 

Непосредствено след това лекият автомобил „БМВ“ застигнал кортежа и направил няколко рисковани маневри отдясно, отляво и през аварийната лента, с което отново създал предпоставка за ПТП. С цел да прекрати тези рисковани и незаконни действия на водача на БМВ-то, оперативният работник свалил стъклото и направил неколкократно знаци с ръка да намали скоростта и да се отдалечи от кортежа.

С действията си, водачът на БМВ-то е нарушил разпоредбите на чл. 104 ал.2, който гласи:“Забранено е на водачите на пътни превозни средства да се движат непосредствено зад превозните средства със специален режим на движение или зад придружаваните от тях автомобили.“