Световното първенство по гребане в Пловдив ще остане в историята на международната федерация (ФИСА) като първия шампионат до 23 г., който бе излъчван пряко в интернет.

Организационният комитет подсигури на ФИСА възможността за предаване онлайн на финалите от България на сайта на федерацията, което добави още един сериозен бонус към оценката на босовете на световното гребане. Десетки хиляди по целия свят имаха възможността да наблюдават първенството и заваляха стотици похвали за България и трасето в Пловдив.

"Поздравления, справихте се много добре. Знам колко хора са ангажирани около организацията на световното първенство. И колко работа са свършили. Поздрави на всеки един, допринесъл за нивото на шампионата", заяви и самият президент на ФИСА Жан-Кристоф Ролан, преди да закрие световното на гребния канал в Пловдив.

Италия завърши на първо място в класирането по медали с 4 златни, сребърен и бронзов от всички 21 дисциплини, в които се излъчваха шампиони. Германският химн се слуша най-често във финалния неделен ден след трите титли при младежите. САЩ спечели атрактивните състезания при осморките и за .младежи, и за девойки. При скифьорите триумфираха представители на Беларус (младежи) и Литва (девойки).

"Преди финалите не можех да кажа точно къде мислех, че ще стигнем, макар да знаех отличната подготовка на състезателите ни. Защото "на състезание като на състезание", всичко може да се случи. Световното първенство по гребане в Пловдив обаче потръгна добре за нас", заяви тийм мениджърът на Италия Марсела Яковели. "Дойдохме с 53 от най-добрите ни млади гребци, които се състезаваха в 18 дисциплини. В Пловдив всичко беше перфектно, не можем да се оплачем от нищо. Тръгваме си с прекрасни впечатления", добави тийм мениджърът на отбор №1 на световното първенство по гребане.

Медалисти от неделния ден:

Младежи:

Скиф – Беларус с време 6:54.78 пред Сърбия на 13 стотни и Полша на 21 стотни.

Скиф лека категория – Франция с време 1:39.74 пред Италия и Хърватия.

Двойка без рулеви – Румъния с време 6:25.32 мин пред Австралия и Сърбия.

Двойка скул – Германия с време 6:17.79 пред Норвегия и Холандия.

Двойка скул лека категория – Германия с време 6:21.92 пред Холандия и Италия.

Четворка скул – Канада с време 5:45.75 мин пред Нова Зеландия и Австралия.

Четворка без рулеви лека категория – Италия с време 5:57.36 пред Германия и Великобритания.

Осморка – Германия с време 5:33.56 пред САЩ и Русия.

Девойки:

Скиф – Литва с време 7:40.52 пред Швеция и Швейцария

Скиф лека категория - Гърция с време 7:43.50 мин. Сребърният медал спечели Япония, а бронзът взе скифьорката на Литва.

Двойка скул – Румъния с време 6:57.57 мин пред Нова Зеландия и Холандия

Двойка скул лека категория – Нова Зеландия с време 6:54.83 пред Китай и Швейцария

Осморка с рулеви – САЩ с време 6:19.49 мин. Пред Русия и Великобритания.