ДПС направи градивен компромис в името на националния интерес. Но няма да направим компромис с участието на ултранационалисти в управлението на страната. Европейска България не може да допусне това. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира в Търговище позицията на партията по отношение на преговорите за конституционната реформа, съобщи bTV. Местан бе в областта по повод на традиционния мюсюлмански събор в местността Баба Конду край село Божурка.

При официалното откриване на събора Местан призова присъстващите да потвърдят думите му със своя вот на изборите за местна власт през октомври.

Пред насъбралото се множество той благодари за присъствието на мюсюлманските и християнските духовни лица и заяви: "Има алтернатива на езика на омразата. И това е толерантността - способността, въпреки етническите и религиозните различия, да се срещаме на свети места. Тези места ни казват нещо много важно - че има ценности, които стоят над политиката. И когато говорим за ДПС, ние се срещаме с избирателите си точно на такива места, защото имаме чувството, че тук е кодирана ценностната матрица на ДПС. Най-важният елемент, на която е толерантността."

Местан формулира и политическата мечта на Движението - "да види България демократична, толерантна, интегрирана, майка на всички свои чеда".

На събора дойдоха стотици мюсюлмани от цялата страна и гости от Турция. Организатор на проявата е областното ръководство на ДПС в Търговище, а гости освен лидера на ДПС Лютви Местан, бяха евродепутати, депутати от региона, кметове на общини в България. Тук бе и посланикът на България в Катар Метин Казак, който е роден в Търговище. На сцената свои изпълнения представиха Държавният музикален театър "Назъм Хикмет" от Разград и местни самодейни състави.