Политическа надпревара до 18 август за постигане на споразумение с европейските кредитори, а на 8 ноември свикване на предсрочни избори в Гърция.

Това е амбициозната лятно-есенна програма на гръцкия премиер Алексис Ципрас според гръцкия вестник "Етнос".

Между приоритетни мерки на правителството като премахването на ранното пенсиониране, премахването на субсидиите и данъчните ползи за земеделските производители и преструктурирането на държавната администрация, Ципрас цели до 18 август да е завършил преговорите за новия гръцки заем.

Според "Етнос" Ципрас не планира да застраши сключването на договора или да направи стъпки, които биха върнали Гърция крачка назад. След евентуалното постигане на споразумение до средата на август, заради което ще се "жертва" и 15 август , когато се празнува Богородица и е един от основните празници в Гърция, следващата стъпка ще бъде гласуване на законите в парламента. Целта е мерките в споразумението да започнат да се прилагат възможно най-бързо.

Според информацията, ако целият този план върви гладко и се започне с прилагането на мерките за гарантиране финансова помощ за страната, Ципрас планира да свика предсрочни избори през ноември, за да сложи край на вътрешните проблеми и разцеплението вътре в СИРИЗА.

"Катимерини" добавя, че в момента Ципрас не мисли за правителство на националното спасение и смята сам да довърши задълженията към кредиторите, а след това да позволи на народа да се произнесе около политическото бъдеще на държавата, въпреки че опозицията се противопоставя остро на идеята за избори.

БГНЕС припомня, че партията на Ципрас СИРИЗА спечели предсрочните парламентарни избори на 25 януари и още на следващия ден състави правителство. Цялата му предизборна кампания се базираше на категоричното противопоставяне на условията на "тройката" западни кредитори - МВФ, ЕЦБ и ЕС.

В продължение на няколко месеца кабинетът на Ципрас беше против подписването на ново споразумение, но в крайна сметка на 12 юли подписа меморандум за отпускането на международна помощ в размер на 80 милиарда евро. Той подписа тези условия, които нито едно дясно правителство не би си позволило да подпише. В края на месец юни Гърция бе въведена и банкова ваканция, която продължи три седмици и нанесе допълнително щети за милиарди евро на и без това слабата национална икономика.

На 15 юли пред парламента в Атина Ципрас призна, че това е катастрофален договор, не вярва в него, но ще го изпълнява.

Ден след провеждането на референдума на 5 юли, на който гръцките граждани масово отхвърлиха условията на международните кредитори подаде оставка и финансовият министър Янис Варуфакис. Неотдавна започна дело за тежкото финансово положение срещу него. Опонентите му го сочат за главния виновник за ситуацията в Гърция.