Кметът на гръцкия град Комотини Георгиус Петридис коментира исканията за ограничаване на незаконното къмпингуване с палатки и кемпери по плажове и паркове. Той посочи, че „от една страна трябва да гоним нарушителите, но не е възможно всички да ги прогоним или арестуваме, като си тръгнат те, на тяхно място идват други”, съобщава 24rodopi.com.Хора, които не уважават и спазват забрани, със сигурност не могат да активират „локомотивен туризъм”. Кметът все пак е оптимист, че нещата ще се оправят, защото много българи отсядали в хотелите в курортните селища.

Жители на Фанари и Комотини се оплакаха, че българските туристи пренебрегват всички правила и забрани и разполагат своите палатки или кемпери където им хареса по плажове и обществени паркове, което е забранено в Гърция.

„В края на юли миналата година и през целия август на плажовете в района на Фанари се появи една категория туристи от Кърджалийско и други региони в Южна България, които, меко казано, нанесе щети на бизнеса. Уви, тази година подраниха и положението става нетърпимо. Искат да ползват чадъри и шезлонги, а дори едно кафе не си поръчват. Носят хладилни чанти, торби с храна и питиета. Оставят мръсотия след себе си”, разказа преди дни собственик на бийч бар край Фанари.

Излизащият в Комотини вестинк „О хронос” пък публикува читателски писма, в които местните атакуват българските туристи за куп нарушения.