Въпреки западната подкрепа, която получава поради стратегическото значение на Македония, Никола Груевски през последните две години лека-полека се превърна в недостъпен за тях.

Македонският премиер Никола Груевски се обвърза с Москва, но и с Белград, което е пълна ирония, имайки предвид, че той е наследник и част от пробългарската политическа традиция /ВМРО, бел.ред./, която е и антисръбска.

Русия даваше мощна подкрепа за властите в Скопие, докато "Турски поток" се предвиждаше да мине през територията на Македония и осъждаше западните опити за "дестабилизиране на страната". Самият Груевски изглежда се опитва да спечели време планирайки предсрочни избори като отговор на протестите.

Трябва ли кризата, която разтърсва Република Македония от началото на тази година да се приема като част от сблъсъка между Русия и Запада? Консервативният и националистически лидер /Груевски, бел.ред./ на тази чувствителна многонационална държава бе разлюлян от разкритията, които периодично разпространява лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев. Записите разкриват как премиерът Никола Груевски и неговите най-близки сътрудници организират корупционни схеми на най-високо държавно ниво, контролират и влияят върху съдебната система и медиите - с една дума държат под тотален контрол цялата държава. Произходът на записите все още остава противоречив. Заев твърди, че е имал къртица в спецслужбите, но много се спекулира, че неизвестни засега чужди служби са решили да ударят рамо на опозицията. От началото на месец май протестиращите бяха на улицата. Те се обявяват за оставка на Груевски и лагеруваха пред правителството, по модела, който много прилича на онзи от "цветните революции".

След този неуспех Груевски обърна политиката все повече в националистическа посока, възхвалявайки античното минало на страната, а режимът се превръща във все по-авторитарен. 

Статията е публикувана в последния брой на "Монд дипломатик" и е озаглавена "Македония в центъра на великата игра", която е част от обширен анализ за събитията на Балканите.