Редица бебета в Кения бяха кръстени в чест на дошлия на посещение президент на САЩ Барак Обама, като някои родители даже избраха да нарекат детето си на президентския самолет (Air Force One, Еър Форс Уан), предаде АФП.

„Реших да нарека сина си Еър Форс Уан Барак Обама, за да можем всички да помним това посещение на Обама в Кения, защото това е благословия“, каза майката Люси Акини от Когело – родното село на предците на президента Обама в западната част на Кения.

Люси Атиено от същото село решила да нарече сина си само Еър Форс Уан. „Казаха ми, че това е най-добрият самолет, защото превозва най-силния шеф на САЩ, който е и кениец“, обясни тя.

В Когело живеят вече много деца, които се казват Барак Обама. Само през изминалата нощ обаче още осем бебета получиха това име и презиме в болницата в Кисуми, регионалната столица.

Три момиченца пък получиха имена като тези на съпругата и дъщерите на президента на САЩ – Мишел, Малия и Малия Саша.
„Не бих могъл да нарека дъщеря си другояче“, каза Уилкистър Анианго, който комбинира имената на двете дъщери на президента Малия и Саша за своята новородена дъщеричка.

Междувременно Обама обеща отново да посети Кения, този път без костюм, след като изтече мандатът му в Белия дом, предаде АФП. „Това, което мога да гарантирам, е, че ще се върна. Следващият път може да съм без костюм“, пошегува се Обама на пресконференция в Найроби. „При първото ми идване бях по дънки и с раница“, каза Обама, имайки предвид първото си посещение в Кения преди близо 30 години.

Той обеща следващия път да вземе със себе си съпругата си и дъщерите си. Обама се извини, че заради съображения за сигурност при сегашната си визита не е могъл да посети село Когело.

Посещението на Обама в Кения – първото на действащ американски президент, бе много очаквано в страна, която го приема като свой син, отбелязва АП. Покойният баща на президента е роден в Кения, а и много членове на семейството все още живеят там, включително възрастната му доведена баба. Това е четвъртата обиколка на Обама като държавен глава в Африка, но е първото му посещение в Кения. Преди две години той не включи родината на баща си в своя маршрут, тъй като тогава преизбраният президент Кениата бе обвиняван от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството. Сега обвиненията са снети.

Визитата протича при завишени мерки за сигурност. Около 10 хил. полицаи са разположени в Найроби по данни на местни медии, цитирани от ДПА. Американските военноморски сили са в готовност в Индийския океан, а въздушното пространство е под засилено наблюдение от американската армия.