“Джакпотът от 7 095 423 лева е спечелен в Благоевград. Следващият може да си ти”. С такъв плакат осъмнаха всички пунктове в града и разбуниха духовете му.

Защото със сигурност милионерът е българин. Фишът е пуснат на ул. “Дойран” в кв. “Освобождение”, а чужденците стигат само до центъра, казват запознати.

Чекът на печелившия ще му бъде връчен официално и тържествено, казаха от ръководството на тотото. Според новите правила вече няма анонимност. “Няма ли човек, няма и пари”, категоричен бе изпълнителният директор на тотото Дамян Дамянов. Промените бяха направени заради постоянните слухове от конкуренти, че всъщност никой не печелил парите.

Късметлията първо ще получи половин милион,
след което всеки месец ще му се дават по още 70 бона.


Това е първата голяма печалба, която се пада, след като бяха променени правилата в най-популярната игра на тотото. Той има 45 дни, за да се появи в централата на столичната улица “Хайдушко изворче”.

Късметлийският пункт отвори врата в 13 ч и касиерката Марийка Илкова веднага смени рекламите за падналия вече джакпот с нови, за следващия тираж, когато отново ще има поне 1 млн. лв.

“Пунктът е последният открит в Благоевград. Общо са 12, като има и 2 частни. Отвори преди около 4 г. в квартала, защото тук има доста нови кооперации, студентските общежития са отсреща и вече има много клиенти”, каза шефът на тотото в града Светлин Бонев.

Той допълни, че за късметлийския тираж в града са пуснати фишове за около 30 хил. лв. В последните седмици, когато сумата джакпотът набъбваше бързо, постъпленията са се увеличавали с по около 2000 лв. на тираж.

“За трите тегления в този пункт са пуснати общо 600 квитанции, като 400 от тях са за “6 от 49”. Така че един от тези 400 души е късметлията”, допълни Бонев.

Практиката показвала, че такива големи печалби обикновено се търсят в последните дни, преди да изтече срокът. “Хората обикновено в началото са стъписани. Не могат да повярват, че точно те са познали шестте числа. После идва периодът, в който започват да си правят планове как да инвестират парите и едва накрая отиват да си покажат оригинала на фиша”, обясни Бонев.

Последната шестица в Благоевград е била спечелена през март 2005 г. на стойност около 5 млн. лв., а фишът е бил пуснат в един от най-оборотните пунктове на главната пешеходна улица.

Миналата година пък милиони
спечелиха в Бобошево и Перник


“Югозападна България е орисана да печели шестици. Надявам се и занапред да е така. За нашия град тези 7 млн. лв. са сериозна сума, защото човекът най-вероятно ще инвестира голяма част от тях тук”, допълни Бонев.

Касиерката на пункта Марийка Илкова в петък отвори близо половин час по-рано от обявеното работно време. Тя смени рекламите и залепи нови, които известяват, че Благоевград вече си има милионер. Само за десетина минути направи оборт от 30 лв. от мераклии за следващите милиони.

Възрастен мъж влезе сред първите, за да си вземе 5 билета от по 2 лв. от моментна игра, с печалба от 10 лв. от предишен.

“Тото не пускам вече. Изпуснах си късмета преди години. Играех редовно с едни и същи числа. Един тираж не пуснах фиш и се оказа, че съм щял да спечеля шестица, която тогава беше 15 хил. лв. - голяма сума.

Оттогава си казах, че щом веднъж си си изпуснал късмета, друг път няма да те споходи”, разказа пенсионерът.

Редовен клиент сънувал числа и ги пуснал

“Имах някакво предчувствие, че точно при мен е паднала шестицата. Когато чух вечерта, че е в Благоевград, нещо в корема ми се обърна. Спомних си, че следобед дойде редовен клиент, който ми каза, че е сънувал числата, и ги пусна. После се чудеше дали да пусне и един фиш на приятел и аз му казах да го направи. Не знам дали е същият човек - със съня, но който и да е, все е на добро”, развълнувана разказа Илкова.

Тя е започнала работа в пункта малко след като го открили. Казва, че често изплаща печалби до 200 лв. Има си редовни клиенти, но има и такива, които случайно минават и спират. “Обектът е на кръстовище, има подходящо място за спиране и често влизат и непознати за мен хора”, каза тя. 

Това е втората по-големина печалба

B четвъртък падна втората по големина печалба в историята на тотото и във всички игри в България. През 2014 г. късметлия от София прибра 7 258 184 лева със залог от 2,80.

По принцип най-големият джакпот бе 9,5 милиона лева, но тогава двама го спечелиха и така разделена сумата падна доста.

Джакпотът в тотото винаги е пораждал и куриози. При една акция на ДАНС и задържани служителки на данъчните във Варна, една от тях обясни, че всъщност всичките и средства са от падналите през 2011 година в Кубрат 7,071 милиона лева.

В четвъртък двама си разделиха джакпота и в “6 от 42”. Единият фиш е в София за 3 лева, а другият е в Русе за 2 лева. Печалбата им е 123 142 лв.