Точно преди месец, когато заминава за чужбина, 38-годишната цигуларка Невена Велинска едва ли предполага в какъв кошмар ще попадне на 21 юли.

Докато свири по кораби, за да изкара пари за сина си Христо, двамата тийнейджъри Александър Донов и Патрик Първев редовно малтретират 3-годишното момченце, вместо да се грижат за него.

Сега те са в ареста. Обвинени са в опит за убийството на детето. След четири критични дни момченцето е извадено от медикаментозната кома. Майката Невена още е в шок.

“Приятели мои,
много ви
благодаря
за подкрепата,


от която имам нужда повече отвсякога. Благодаря ви! Използвам тази група да благодаря на целия екип от “Пирогов”, които проявиха съпричастност, всеотдайност и професионализъм. Безкрайно съм им благодарна за грижите за Ецко. Благодаря ви!”, казва Невена Велинска чрез близкия си приятел - художника Росен Марковски, в групата “Да защитим цигуларката и Христо” във фейсбук.

Невена Велинска живее сама с детето си на 18-ия етаж в столичния кв. "Зона Б 19". Завършила е Музикалната академия. Още докато е студентка, се включва в блус-рок групата “Три и половина”. Росен Марковски е вокалист и китарист на формацията, Антони Ненов е перкусионист, а Христо Стоянов-Еци свири на бас. Още по това време Невена е позната с прякора си Малкия.

С цигулката си тя придава специфичност в звученето на групата. Стават популярни и участват в концерти с други изпълнители, но

издават първия си
албум чак
през 2000 г.


След това Невена участва като гост музикант с други групи, но от няколко години предимно свири в чужбина. Ангажиментите зад граница й помагат да осигури средства за отглеждането на сина си.

Един от най-добрите приятели на Невена е басистът на групата “Три и половина” Христо Стоянов-Еци. Той умира от рак през октомври 2009 година. През 2011 г. се ражда момченцето на музикантката от връзката ѝ с чужд гражданин.

“Невена обичаше този мъж, детето е планирано, обичано и желано. По това време ѝ беше омръзнало да пътува по света, искаше семейство и деца”, спомня си неин приятел.

Той обаче ги напуснал и оставил жената сама да се грижи за детето. То е кръстено Христо. Така се е казвал дядо ѝ, но момченцето носи името на починалия басист на първата ѝ група. Съвсем естествено момченцето наследява и прякора на музиканта - Еци. Второто му име е Невенов - на майката, а фамилията Велински.

“Невена е
изключително
грижовна майка


Сама се справя в живота. Много ѝ е трудно, но успява. Гледаше детето си с голяма любов. Нямаше автомобил и ползваше такси, за да го води на детска градина”, разказват приятелите й.

Преди година Христо бил приет в общинска забавачка благодарение на това, че майка му е самотна. Детската градина е на няколко километра от блока, в който живеят - в кв. “Яворов”.

Когато се налага да свири по клубовете или да пътува в чужбина по работа, Невена винаги наема опитни детегледачки. Невена е кръгъл сирак. Имала далечни роднини, с които не поддържа връзка.

С едно пътуване успявала да спести пари, за да стои няколко месеца при детето си. Жените се грижели добре за Христо, съседи редовно го виждали на площадката пред блока.

В средата на юни т.г. тя получила предложение да свири на кораб в Скандинавия и бързо трябвало да намери кой да се грижи за Еци.

Не можела да
откаже, защото
имала договор


Заради по-дългия престой в чужбина обаче не успяла да открие жена, която да се съгласи да го гледа. Затова се свързала с 46-годишният Светлозар Донов, който бил добър неин познат.

Светлозар е разделен със съпругата си, от която има син Александър. Самотният баща работи в куриерска фирма. Обича рок музиката и покрай нея се познава с Невена. Израснал е в кв. “Сердика” - съседен на “Зона Б 19”, където дълго е живяла и Невена Велинска. От няколко месеца обаче Светлозар живеел на квартира в старата част на кв. “Красна поляна”, където са останали само къщи на местни жители. С него бил и синът му Александър. Често избухвали конфлкти между тях, но двамата отново се сдобрявали. Сашо дори бил на отглеждане при баба си и дядо си по майчина линия преди известно време.

Невена е познавала и сина на Светлозар - Александър Донов, който е един от двамата обвиняеми в опит за убийството на детето ѝ. Преценила, че е достатъчно отговорен, за да се справи. Знаела е предварително, че момчето ще замества баща си като детегледачка.

Светлозар обещал да минава всеки ден в апартамента ѝ в “Зона Б 19”. Негови лични и служебни ангажименти обаче го принудили да изпрати за постоянно там синът си Александър.

Така на 26 юни Донов-младши се нанася в жилището ѝ, за да се грижи за Христо. Има предварителна уговорка с майката всеки ден да се свързват по скайп, за да може тя да вижда детето си. Невена няма как да предполага, че синът на близкия ѝ Светлозар ще малтретира 3-годишния Христо, твърдят близките ѝ.

Тя се доверила
на момчето,
което ходило в апартамента
още преди да тръгне за гурбет.


Александър Донов е ученик в 1-о СОУ в София. Като дете на разделени родители често създавал проблеми.

На 26 юни той се мести за постоянно в жилището на Невена. Съседите знаят, че майката е в чужбина. Свикнали са, че различни хора живеят в апартамента ѝ, защото самотната майка често ползва услугите на детегледачки.

Бащата Светлозар идвал от време на време, за да види дали синът му има нужда от помощ в отглеждането на детето. Светлозар не е познат на близките приятели на Невена, които редовно се събирали.

Седмица след Александър в апартамента на Невена заживял и приятелят му Патрик Първев. Жената не е знаела, че той е там или поне така е разказала пред разследващите.

Първев живеел в кв. “Банишора” близо до Централния софийски затвор, който вероятно скоро ще обитава за известно време. Също като Александър е проблемно дете. Големите го тормозили още от малък. Минавал за хулиган. Твърдял, че е родолюбец.

Наскоро завършил 9-и клас с добър успех, въпреки че е на 18 г. Обучава се в 5-о вечерно училище “Пеньо Пенев” до Лъвов мост. С Александър имали много общи страсти - футболния отбор на “Левски”, електронната и хеви метълмузика, както и фитнеса. Патрик обаче е познат като любител на леката дрога и алкохола в квартала. Често бягал от къщи.

Патрик и Александър не са гей двойка въпреки спекулациите, подхранвани от това, че са живели под един покрив в жилището на Невена Велинска.

Голямата любов на Патрик е приятелката му Илияна. Тя е един от свидетелите, които са разпитани от криминалистите по делото срещу двете момчета за опит за убийство.

Докато живеел с Александър и 3-годишния Христо, Илияна се свързвала с Патрик предимно вечер по скайп. В един от дните преди 20 юли, когато тийнейджърите са арестувани, отново си говорят с видеовръзка.

Момичето ги питало как се справят с детето. Тогава Александър и Патрик във видимо приповдигнато настроение показали как са

затворили малкия
Христо в един
от шкафовете


Смеели се и се забавлявали с това. Гаджето на Патрик ще разкаже по-късно всичко, което е видяла, докато той и Александър са били в апартамента на Невена.

Ден преди Александър да позвъни на съседката Мария Василева, Невена се видяла за пореден път с детето си по скайп, макар че напоследък все по-трудно се свързвала с Александър.

Христо не искал да говори с нея както обикновено, въпреки че майката и невръстният ѝ син били силно привързани един към друг. Нетипичното поведение на момченцето притеснило Невена Велинска, която била на няколко хиляди километра. Освен това забелязала на бузата му синина.

Когато попитала какво се е случило, получила дежурния отговор - малкият си играел и паднал, но нищо му нямало.

Всъщност двете момчета през цялото време са се опитвали да възпитават Христо с бой. Това е една от работните версии, по които се движи разследването. Заради тежкото детство на Александър и Патрик с тях ще работят психолози.

И двете момчета
са били обект на
насилие


и не било изключено да са възприели този начин на поведение и да го копират несъзнателно.

Според данните от делото Александър и приятелят му Патрик редовно са малтретирали беззащитното дете и дори изпитвали удоволствие от това.

Любопитното е, че съседите не са чували детски плач от апартамента на Невена или поне не им е направило впечатление. Първият сигнал, че нещо не е наред в жилището на 18-ия етаж, идва, след като Александър позвънил на съседката. Помолил я да дойде, защото детето паднало от леглото. Жената влязла и видяла, че Христо е пребит и не е контактен. Веднага се обадила на 112.

Когато полицаите от Трето РПУ и медиците от Бърза помощ пристигат на адреса, Александър и Патрик са там. Предполага се, че Христо е бил в това състояние поне няколко часа. През това време двамата тийнейджъри са се разбрали помежду си какви обяснения да дадат. Когато са повикали съседката, вече са знаели, че детето е в тежко състояние. В предварителните обяснения в полицията Александър и Патрик твърдят, че не са били момченцето. Поддържат версията, че е паднало на главата си, където е най-сериозната му травма.

Според медицинската експертиза обаче хематомът в мозъка на Христо не може да се получи от падане. Най-вероятната причина е удар с твърд и тежък предмет. По тялото му имало и стари травми. Раната на главата обаче е щяла да бъде фатална, ако не била направена спешна хирургическа операция.

Кой от двамата младежи е бил детето и дали заедно са го малтретирали, все още не е ясно. Предварителните обяснения в полицията нямат правна стойност за делото. По досъдебното производство двамата мълчат и не дават показания. В четвъртък Софийският градски съд ги остави в ареста, а на 30 юли мярката за неотклонение ще се разгледа в апелативния.

Приятелите на Невена не знаят дали тя се обвинява за случилото се, но са сигурни, че ѝ е много тежко, защото се е доверила на Александър.

Припаднала,
когато разбрала,
че е снимал с
телефона си
пребитото
момченце


Кадрите са открити, след като мобилният апарат на обвиняемия е иззет като доказателство.

Невена вижда детенцето си във вторник вечерта, след като цял ден е разпитвана по случая от служители на МВР и на Агенцията за социално подпомагане. От институцията изразиха готовност за закрила на Христо. Това е един от най-големите проблеми, пред които Невена Велинска тепърва ще се изправи. Има реална опасност Христо да бъде настанен в социално заведение. Въпреки че всички разпитани по случая твърдят, че тя е грижовна майка, която обича детето си. Невена е била принудена да пътува, за да печели пари, с които после да си осигури време с малкия Христо в България.