Британският терорист Емуази, известен с прозвището „Джон Джихада“, е избягал от „Ислямска държава“ преди няколко седмици. Предполага се, че екстремистът се опитва да се прехвърли от Сирия в Северна Африка, пише Daily Express."Ислямска дътржава" ще го захвърлят като камък, ако усетят, че той вече не им е полезен. Възможно е той да бъде застигнат от същата съдба както неговите жертви“, заяви източник на вестника, пожелал анонимност.

Британският терорист, роден в Кувейт, стана известен след като бе идентифициран като убиеца на британски и американски заложници на „Ислямска държава“. Емуази е издирван от американските и британските сили за сигурност заради убийствата на Стивън Сотлоф, Джеймс Фоли, Дейвид Хейнс , Алън Хенинг и Питър Кейсиг.

Също се предполага, че разкриването на самоличността на Емуази го е направила по-малко ценен за групировката в качесвтото му на страховит убиец. Той също е притеснен, че завиждащи му ислямисти в групировката може да заговорничат срещу него. 

Специалистът по компютърни науки може да се е съюзил с по-малко известна джихадистка групировка в Сирия, за да не бие на очи.