Няколко застрахователни компании обмислят да поискат от държавата отново да бъде разрешено маркирането на коли, за които има сключена полица "Каско", съобщи "Стандарт", като се позова на свои източници от бранша.

Причината е в зачестилите кражби на коли, заради които компаниите са увеличили значително разходите си за изплащане на обезщетения. С връщането на маркировките на стъкла, фарове и огледала някои застрахователи смятат, че ще могат да преборят поне част от кражбите на автомобили. Засега обаче между компаниите все още няма единодушно мнение дали това да е мярката, която ще поискат от държавата, дали да бъде нещо друго или пък комбинация от няколко неща. В близките дни предстоят и нови срещи между компаниите, на които проблемите и въпросите ще продължат да се обсъждат. Част от дружествата обаче са категорични, че някаква промяна трябва да има. И тя да бъде не само в това, което могат да правят самите застрахователни дружества, но и да се засили влиянието на компетентните органи и превенцията срещу кражби на автомобили.

Според изпълнителният директор на "Бул Инс" Стоян Проданов държавата е тази, която трябва да окаже сериозна подкрепа на бранша, за да бъдат намалени кражбите на коли. По думите му още по-големият проблем е, че зачестяват кражбите на нови и скъпи автомобили, за които се изплащат много по-сериозни обезщетения. "Това са едни милиони, които са сериозни суми за българските компании", казва Проданов. Той признава, че между застрахователните компании в момента тече дискусия как да реагират на проблема и с какво предложение да излязат пред държавата. Засега обаче Проданов категорично отказва да съобщи какви са обсъжданите варианти или предложения. Повече информация по въпроса отказаха да дадат и други застрахователи.

Все още се слагат лепенки по колите

Въпреки че вече две години слагането на стикери и маркирането при сключване на "Каско" за автомобили е забранено, някои компании намериха законен начин да обозначават, че конкретна кола има застраховка, разказват клиенти. Лепят се стикери, които реално нямат нищо общо със застрахователите и съответно така дружествата по никакъв начин не нарушават законите.

Нито пък шофьорите, които доброволно се съгласяват да карат автомобил с подобна лепенка.

Стикерите са доста разнородни и по-скоро демонстрират, че шофьорът е съпричастен към някаква кауза. В някои случаи става въпрос за кампании, в други, че колата използва услугите на даден сервиз и т.н. Всичко това обаче не създава никакви проблеми за никого, точно както 1/3 от автомобилите в България се карат с лепенка "Бебе в колата".

До 2012 г. обаче маркирането на автомобилите с валидно "Каско" беше доста популярно и се използваше почти от всички компании. Но с промяна в закона това беше забранено. Преди това протече сериозна дискусия "за" и "против" премахването на стикерите и единодушие нямаше до последно нито между самите застрахователи, нито сред управляващите и заинтересованите страни. Един от най-сериозните аргументи на защитниците на маркировката беше, че така се предотвратява до голяма степен кражбата на кола, която след това се разкомплектова за части втора употреба. При закупуването на елемент, върху който има номер, е лесно да се проследи от коя кола е и дали е краден или самото возило е било продадено легално за части след сериозна катастрофа, например. Друг аргумент беше обмисляното от ЕС въвеждане на задължително маркиране на определени части в колите още при производството им в завода. В крайна сметка обаче маркирането на коли по "Каско" беше забранено и дори бяха въведени глоби за шофьорите, които карат автомобили със стикери. Санкции бяха въведени и за застрахователите, които задължават клиентите си да лепят стикери.