Русия ще отговори адекватно на изгражданата база за американската система за противоракетна отбрана (ПРО) в Румъния - в най-близко време ще разположи в Крим ескадрила стратегически бомбардировачи, въоръжени с ракети, пише "Взгляд", като се позовава на министерството на отбраната в Москва. Тази година в румънската база Девеселу ще започне да носи бойно дежурство комплекс от системата за ПРО на САЩ с 24 противоракети "Стандарт Ес Ем" във вариант земя-въздух. Според руското силово ведомство тази база ще е сред първите мишени за руските ударни средства, ако САЩ атакуват Русия, уточнява изданието. Руските самолети, разположени в Крим, ще могат да нанесат удар по базата в Румъния, без да навлизат в зоната на местната противовъздушна отбрана, уверява генерал-полковник Виктор Есин, бивш началник-щаб на руските стратегически ракетни войски. 

Бомбардировачите ще могат да поразят всяка цел на румънска територия, подчертава вестникът. Самолетите могат да носят свръхзвукови управляеми ракети и въздушни бомби с обикновен или ядрен заряд, напомня "Росийская газета". Руското министерство на отбраната изтъква, че обсегът машините и техните ракети се простира далеч извън акваторията на Черно море. С оглед тези бойни възможности основни потенциални цели на стратегическите бомбардировачи в Крим ще бъдат корабите, плаващи в Източното Средиземноморие. 

Колкото до противоракетите в Румъния, Русия ще може да ги унищожи и с други средства, коментира за "Взгляд" политологът Константин Сивков. Разполагането на бомбардировачите ще е асиметричен отговор срещу противоракетите в Румъния, целящ главно да разшири възможностите на Русия в региона - "Крим е непотопяем самолетоносач", допълва военният експерт Андрей Фролов. Базата в Румъния не заплашва сериозно Русия и противоракетите там са "по-скоро хипотетично оръжие. 

Както и отговорът. Тече информационна война, придружена с игра на нерви, надуване на мускули", твърди пред "Взгляд" аналитикът Вадим Козюлин. "Румъния се озова в списъка на целите - американците изложиха своя партньор на удара на руската ракетоносна авиация", пише "Независимая газета". След първата ескадрила Русия ще разположи догодина в Крим цял "морски ракетоносен въздушен полк" - "много сериозни оръжия", а може би и повече. 

"Всички разбират добре, че ако обстановката пределно се нажежи, на полуострова ще се появят и (ракетни комплекси) "Искандер", и то в достатъчни количества", се казва в материала. "Румъния, наредила се сред приоритетните цели - или онова, което остане от нея, със сигурност няма да е страната победителка в евентуална война", заключава "Независимая газета".