6 партии събраха 180 подписа за промени в конституцията в частта и за съдебната власт. Днес председателят на парламента Цецка Цачева и група народни представители, заедно с Цветан Цветанов, внесоха в деловодството новия законопроект за промяна в конституцията, предаде репортер на БГНЕС.

Това е трети вариант за реформа на Основния закон, който народните представители дебатираха през последната седмица. Цялата парламентарна група на ГЕРБ, РБ, ПФ, ДПС, цялата ПГ на БДЦ с изключение на 1 депутат, който бил в чужбина и 3-ма от АБВ са сложили подписите си под новия законопроект за промени в конституцията.

Димитър Делчев от РБ заяви, че по настояване на Меглена Кунева, която е поела ангажимент към премиера да тръгне съдебната реформа, самият Делчев се съгласил да положи 180-ия подпис. "Държа да стане ясно, че това не означава, че ще гласуваме охотно. Ние трябва да бъдем убедени, че наистина се върви към дълбоки съдебни реформи, каквито сме заявили няколкократно. Затова между 1-во и 2-ро четене самият аз и колегите от групата ми ще направим необходимите изменения така, че да се постигне отново първият вариант, който бяхме внесли", добави Делчев.

Депутатите от БСП и от "Атака" не са сложили подписите си под новия законопроект. По-рано днес вицепремиерът по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова каза, че най-вероятно в началото на септември ще бъде гласуването, за да не се прекъсва ваканцията и да има необходимия брой депутати.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, за когото народните представители от Реформаторския блок твърдяха, че защитава "статуквото" в съдебната система, е сред 180-те парламентаристи, с чиито подписи днес беше внесен нов законопроект за промяна на Конституцията в частта именно за съдебната власт.

БГНЕС припомня, че третият вариант, който бе внесен днес, включва разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорско следователска. Кадровите въпроси ще се решават отделно от двете колегии. Превес в съдийската колегия ще имат пряко избрани от магистратите съдии, а излъчените от Народното събрание членове на ВСС ще са малцинство. В прокурорско-следователската съотношението излъчени от магистратурата и от политиците ще е паритетно – 6 на 6. Темата с разделението на ВСС на две колегии, с голяма вероятност ще стане обект на нарочно питане до Конституционния съд на по-късен етап и не е изключено да се стигне до отхвърлянето на поправката, заради необходимостта тя да бъде гласувана от Велико Народно събрание. Текстовете на бъдещата поправка на Конституцията предвиждат още засилване ролята на Инспектората към ВСС, а на Висшия адвокатски съвет се планира да се предостави право да сезира Конституционния съд.

В четвъртък 20 неправителствени организации разкритикуваха постигнатия широк политически консенсус и настояваха за гласувания на внесения на 26 май първи проект за промяна на Конституцията. Днес обаче се даде път на "историческия компромис" за съдебна реформа, подкрепена от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ.