"24 часа" съобщи ключовите реплики по време на лидерската среща на председателите на парламентарни групи и премиера Бойко Борисов, която се проведе в ранния следобед в четвъртък в бившия Партиен дом и след която стана ясно, че се събира конституционно мнозинство за промяна в основния закон.

Ето ги:

Бойко Борисов, който говори първи: Правим го за държавата, не го правим за никой от нас. Единият вариант е всички да сме печеливши, другият - всички да сме губещи. Да си стиснем ръцете и да дадем тази позитивна промяна на обществото.

Цецка Цачева: Утре ще предложа оттеглянето на точката от дневния ред (има се предвид първото предложение за промяна на конституцията, което бе депозирано през май от ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и 8 депутати от БДЦ - б.а.) и ще информираме президента, който беше заявил желание да дойде утре, че няма да се дебатира в зала. И посланиците, които също са заявили желание да присъстват утре.

Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ и председател на временната комисия за промяна на конституцията: И внасяне на новото. Мотивите са готови.

Цветан Цветанов: Предлагам все пак да се поканят и "Атака" също.

След това участниците в консултациите уточняват технически въпроси около събирането на подписите - дали да се прави по азбучен ред, или по групи (тук Валери Симеонов предупреждава: "Само не ме нареждайте до ДПС!"), и прогнозират, че ще бъдат събрани 180.

По време на срещата лидерите на партиите, които до последно трябваше да изглаждат противоречия, за да се стигне до "историческия компромис" - Лютви Местан и Радан Кънев, "правят крачка назад" и не говорят.