Колко е готов за реформи един политик, който не вярва в това, което трябва да приложи, пита за гръцкия премиер Алексис Ципрас германският в. “Зюддойче цайтунг” в статия, цитирана от сайта „нюз.ин”, преценявайки, че гръцкият премиер пристъпва единствено към онези реформи, които е принуден да изпълни.Тъй като Ципрас вярва в различна политика от тази, която в момента упражнява, предсрочните избори са неизбежни, смята германският вестник.

“Зюддойче цатунг” обяснява, че от втория пакет от реформи, гласуван в сряда вечер от гръцкия парламент, са отсъствали мерките, касаещи някои данъчни регулации за фермерите, а също и мерки, ограничаващи ранното пенсиониране. Брюксел не е искал тези мерки да бъдат гласувани веднага, допълва изданието. 

Това правителство в Атина има само една цел: да изпълни условията, необходими, за да може Гърция да получи пари...само въпрос на време е кога Ципрас ще се опита да отърве гърците от измисления натиск на кредиторите си. пише още германският вестник, изтъквайки, че Ципрас вярвал в една политика, която щяла да направи неизбежно произвеждането на нови избори.

Въпросът за гръцкия дълг ще бъде поставен и ще се решава впоследствие, след като Атина изпълни първите реални реформи. Това заявява председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в интервю за германския в. “Билд”. Правейки равносметка на водените досега преговори с Гърция, Юнкер изтъква, че на тях “е било предотвратено най-лошото” - излизане на Гърция от еврозоната.

От месеци насам повтарях на премиера Алексис Ципрас, че въпросът за гръцкия дълг ще бъде поставен на масата и след това незабавно ще бъде решен, след първите реални реформи, казва Юнкер.

Запитан колко време ще отнеме постигането на споразумение за Гърция, председателят на Еврокомисията отговаря, че “ако Гърция направи това, което е договорено, и дългът намален, нейният проблем в следващите три години няма да бъде поставян”.
Гърция няма никакво основание да се чувства унизена, тъй като комисията направи всичко, за да облекчи положението й, казва още Юнкер.