Археолози откриха библейски писания върху силно обгорял пергамент на 1500 години с помощта на дигитални изображения и окачествиха текста като най-древния след свитъците от Мъртво море, пише испанският „Eл Економиста“. Американски и израелски изследователи разчетоха текста, благодарение на най-напредничава медицинска и дигитална технология.Артефактът е изкопан преди 45 години, когато стандартните криминологични процедури не са могли да доведат до откриването на какъвто и да е текст върху пергамента. Пергаментът е намерен през 1970 г. в Аин Джеди – на около 40 км на юг от Кумранските пещери, които криеха свитъците от Мъртво море.

Пнина Шор, консерватор в Института за изследване на древността в Израел, показа на пресконференция цилиндричния предмет с дължина 5 см и заяви, че определи откритието за велико.

„След откриването на свитъците от Мъртво море това е най-значимата находка на древна Библия“, заяви Шор, позовавайки се на стотиците древни текстове, открити в края на четиридесетте години на миналия век близо край бреговете на Мъртво море.

Според учените тези свитъци смятани са най-древните библейски текстове, открити досега, и са ги датирали от ІІІ в. пр. Хр. и от 70 г. сл. Хр.

Археологът Сефи Порат, съдиректор по разкопките, съобщи, че разчетеният пергамент датира от около 600-та година. Намерен е случайно от него сред руините на древна синагога, докато изследвал керамичните плочки от обекта.

Merkel Technologies – израелска компания, специализирана в медицинско оборудване с най-нови технологии, помогнала за разчитането на текста, предоставяйки микрокомпютъризиран скенер.