Пенсионерка от Мездра дари 10 000 лева за паметник на Васил Левски, съобщи БНТ. Това са спестяванията на жената след 40 години трудов стаж, но за нея монументът се е превърнал в лична кауза. С помощта на местната община и стотици други дарители бюст-паметникът на великия българин вече е факт.

След четири години упорита работа и борба със скептицизма на някои свои съграждани, дарителката Пенка Георгиева и създаденият от нея инициативен комитет видяха с очите си как се сбъдва тяхната мечта. "Чувам сега някои да казват: тя не е съвсем наред, да даде толкова много пари. Други пък казват: имала-дала. Пък аз съм ги дала от сърце и душа, защото знам, че щом съм обещала – трябва да изпълня", казва Пенка.

Пенсионерката смята, че паметник на Левски трябва да има във всеки български град. Апостола на свободата е пряко свързан с този край, защото в околните села е основал 5 революционни комитета. В събирането на помощи се включили и ученици, които не се отчаяли, дори когато неизвестни откраднали от училището кутията с даренията.

"Благодаря на всички, които повярваха в мен и моята кауза и ме подкрепиха в тази битка. Сега съм щастлива, че доведохме нещата до успешен край и че го има този паметник, когато ние нужно да отидем, да се поклоним на Апостола и неговите святи думи", допълва Георгиева.

Дарителската мечта на Пенка Георгиева продължава – сега тя събира съмишленици, за да се постави паметна плоча на големия писател и родолюбец Николай Хайтов на фасадата на местното читалище.