След 4 дни совалки в различни формати, особено интензивни в последното денонощие, управляващи и опозиция (без БСП и “Атака”) се разбраха по новите текстове в конституцията за по-малко от 15 минути.

Те ще бъдат депозирани утре в деловодството на Народното събрание от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, ДПС, Патриотичния фронт и БДЦ, които имат общо 190 депутати, с поне 160 подписа. Много вероятно - и с повече от 180.

Това стана ясно след втори за деня консултации между лидерите на парламентарни групи с премиера Бойко Борисов в четвъртък.

Новият конституционен проект е изграден върху гръбнака на 3-те консенсусни точки - разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота във ВСС и засилване правомощията на инспектората. Включена е и четвърта - ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

По спорния въпрос за правомощията на колегиите и съотношението на членовете от парламентарната и магистратската квота в двете колегии остава вариантът от внесения през май проект от ГЕРБ, РБ, ПФ и 8 депутати от БДЦ, а именно:

8:5 съдийска и
6:6 прокурорска
квота


Тук е добавено, че по последните два въпроса ще бъде питан Конституционният съд, чието становище ще бъде уважено на 2-о четене през есента. Това ще стане през август, ако КС се произнесе бързо и депутатите прекъснат ваканцията си, или през септември.

Решенията на двете камари няма да зависят от ВСС, гласи още финалният проект, с който “24 часа” разполага. Последните точки са успех за ГЕРБ и РБ. Компромисът на реформаторите е, че в проекта няма нищо за отпадането на тайното гласуване и за свиване на мандата на членовете на ВСС от 5 на 4 г. Отпада и възможността главният прокурор да бъде изслушван от парламента за прилагането на закона, а също - разделянето на инспектората към ВСС на съдии и прокурори.

Първото четене на проекта ще е още другата - последната преди ваканцията, пленарна седмица.

Пред журналистите съпредседателят на РБ Радан Кънев благодари на лидера на ДПС Лютви Местан за “изключителната конструктивност и готовност за компромис, неочаквана от опозиционна партия и при острите отношения, които имаме помежду си”.

“Отвъд очакванията. Пълноценно и цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи. Най-важната точка от програмата за съдебна реформа и от конституционния проект - по отношение правомощията на ВСС и състава на отделните колегии. Изумителен и неочакван успех”, каза за споразумението Кънев. И обясни, че в сряда е говорил и с президента Росен Плевнелиев, и с премиера Борисов, и с вицето му Румяна Бъчварова, като никой от тях не се е надявал, че в тези преговори може да се стигне толкова напред. Нагласата била: в петък отиваме на поражение.

“Партиите в 43-ото НС показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение”, заяви и Местан. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов

благодари преди
всичко на РБ и
на ДПС,


че са успели да намерят взаимните компромиси, но и на ПФ, БДЦ и АБВ.

“Искам да кажа голямо благодаря на лидерите на всички партии, че надраснаха партийни си пристрастия. Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази на съдебната реформа, точно обратното. Това е изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и партии, които могат да надскачат егото си, когато става въпрос за държавата”, заяви след споразумението Борисов.

“На ръба сме на исторически компромис”, каза по-рано Кънев, на излизане от един от двата разговора, които направи с Местан в парламента. Първия път това се случи в началото на пленарния ден - веднага след председателския съвет.

По информация на “24 часа” по същото време Меглена Кунева, Найден Зеленогорски и Божидар Лукарски, са посетили премиера Борисов.

В сряда вечер пък при него в “Бояна” са били Радан Кънев и Петър Москов.

Участници в разговорите в последните два дни коментираха, че най-често цитираното заглавие по време на тежките преговори за консенсус на тема конституция било заглавието в “24 часа” “Всички назад, само Радан с рогата напред”. Съветите бяха леко да ги свали и той го направи, заяви доволен участник в преговорите. Местан се държа професионално, много етично и също бе готов не на договорки, а на търсене на общи позиции, коментира участник в тежките преговори.