ДПС тръгва на бой срещу преференцията за местните избори, съобщава Нова ТВ. Наесен за първи път ще гласуваме за общински съветници с преференция. По закон тя е 7% от гласовете, достатъчни за избирането на един съветник. Смята се сложно и е различна за всяка община.

Сметката сочи недвусмислено, че дори в най-големите общини пренареждането на листите ще бъде доста лесно.

В милионна София например 530 гласа ще бъдат достатъчни да избутат кандидат напред. В Пловдив – едва 195.

 А в малката община Борино: „Значи със 17 гласа аз вече участвам в преподреждането на листата”, изчислява Мустафа Карадайъ от ДПС.

Затова демократичният способ, според ДПС, е твърде свободен и крие опасности от масово наддаване за избиратели, контролиран вот и дори комични изборни надпревари.

„При нас семействата са малко по-големи. Ако решим, че бабата и дядото са живи и те имат три деца, станаха 8 души. Бабата, дядото и трите деца и семействата, и още 6-тима от техните семейства и приключва въпросът”, обяснява Карадайъ.

 ДПС иска значително повишаване на прага.

И тук се появиха критиките.

„Твърде закъсняло предложение, непочтено е да се променят правилата на играта в последния момент, ДПС цели да обезсмисли преференцията”, смята Радостина Чернева, общински съветник в Монтана.

В Монтана само 55 гласа ще стигат за пренареждане на листата. Затова някои от колегите ѝ  все пак виждат резон в повишаването, но не прекаленото повишаване.

Макар

много от партиите тайно да признават, че преференцията може да стимулира политическата корупция

вместо демократичния вот, предложението на ДПС надали ще събере подкрепа в пленарната зала.