Атински адвокат внесе в прокуратурата на Върховния съд иск срещу Янис Варуфакис, съобщи grreporter.info. Той призовава висшите съдебни органи да повдигнат срещу бившия финансов министър обвинения в степен на углавно престъпление за подготовка на извършване или за опит на извършване на държавна измяна.В допълнение адвокатът призовава искът му да бъде внесен в парламента, за да могат депутатите да се обявят за или против свикването на извънреден съд за Янис Варуфакис.

Освен това адвокат Янопулос призовава висшите магистрати да разследват доколко са налични улики за извършване на престъпления и от други членове на коалиционния кабинет на СИРИЗА и Независимите гърци.

Адвокатът твърди, че чрез измамни действия Янис Варуфакис е предизвикал щети в размер на 20,8 милиарда евро на гръцкия народ, както и че „е нарушил директно и безскрупулно политическия и юридически мандат, предоставен му от гръцкия народ, премиера и гръцкия парламент, чието изрично съдържание се е заклел да изпълни”.

Според него нарушението на този юридически мандат „причини неизчислими щети на обществения интерес на страната и предизвика негативни последствия в ущърб ма по-голямата част от гръцките граждани, домакинства и компании”.

„С множество действия и бездействия бившият финансов министър подрони предоставения му от премиера, правителството и парламента мандат и доведе страната до икономическо задушаване, финансова безтегловност и нов кръг на рецесия, като унижи гърците и ги обрече да чакат на банкоматите за позволените 60 евро на ден, понеже са били достатъчно патриоти, за да се доверят на гръцките банки и неговите публични изявления”, се казва в изложението на адвоката.

Искът на адвоката срещу Варуфакис бе вторият пореден след този на кмета на Стилида и лидер на извънпарламентарната партия „Телия” Апостолос Глецос. Според него вината за тежкото финансово състояние на гърците принадлежи изцяло на Янис Варуфакис.

Искът бе внесен в атинската прокуратура на 7 юли, а седмица по-късно бе публикуван в сайта на партията, където може да бъде подкрепен от гражданите, които са съгласни с него. В изявления пред гръцкото издание protothema.gr Глецос посочи: „Телия” ще внесе иск срещу Янис Варуфакис за тежката ситуация, до която ни доведе. За 11-те милиарда евро, които гръцкият народ загуби заради него, за изявленията му от типа на „ужасен съм от ситуацията”, които гонеха инвеститорите и много други неща”.