Гръцкият парламент одобри искания от кредиторите 2-и пакет реформи и така Атина направи решителна стъпка към парите, обещани от ЕС.

230 от 300 депутати подкрепиха с вот в четвъртък призори нови правила за укрепване на банките и за ускоряване на съдебната реформа. 63-ма гласуваха “против”, 31 от тях - членове на управляващата СИРИЗА. 5-има се въздържаха.

Резултатът означава, че Гърция може да започне преговорите с ЕС за отпускане на 86 млрд. евро спасителен заем.

Наблюдателите изтъкват, че премиерът Алексис Ципрас е успял донякъде

да овладее бунта

в своята партия

срещу суровите мерки. Един от най-големите противници на реформите - бившият финансов министър Янис Варуфакис, този път гласува с “да”. “Правя го за единството на правителството”, обясни той.

По повод гласуваното затягане на правилата за просрочени ипотеки Ципрас обеща да не позволи да се отнема единственото жилище на закъсали гърци. “Няма да има възбрани за основно жилище. Защитата от страна на правителството на такова жилище е била, е и ще бъде постоянна”, каза той.

Приетите закони предвиждат промени в гражданскопроцесуалния кодекс срещу точещите се твърде дълго процеси, мерки за продажба на търг на недвижими имоти на длъжници по ипотечни кредити, както и интегриране в гръцкото законодателство на директивите на ЕС за оздравяване на банките. При банков крах първият удар ще бъде върху акционерите. Законът за банките отново гарантира депозитите до 100 000 евро, а вложителите с активи над 100 хил. ще участват в евентуално рекапитализиране на финансово затруднената институция също като акционерите.

Според министъра на финансите Евклид Цакалотос приемането на двата закона позволява

в петък да

започнат важните преговори

с кредиторите за третата спасителна програма. Очаква се те да приключат до 18-20 август.

6000 демонстранти окупираха парламента по време на дебатите и вота. В началото протестът бе мирен, хората носеха плакати и вдигаха лозунги срещу крутите мерки за икономии, наложени от кредиторите. По-късно обаче избухнаха размирици, бунтари с качулки хвърляха петролни бомби по полицията.

Преди седмица гърците също протестираха, когато в парламента се гласуваше първият и по-болезнен пакет от реформи - за повишаване на данъците и за бюджетна дисциплина. Тогава СИРИЗА се разбунтува и мерките минаха само благодарение на гласовете от опозицията.

Макар и отстъпил за исканите от Запада реформи, Ципрас сега е по-популярен от преди, пише АП. Според последно проучване премиерът има одобрението на 60% от гръцкия народ.