Софийският градски съд остави в ареста двамата 18-годишни младежи Александър Донов и Патрик Първев, които преди няколко дни пребиха жестоко 3-годишния Христо в столичния кв. "Зона Б-19", предаде репортер на БГНЕС.

Съдът се позова на доказателства, сред които свидетелски показания. Една от свидетелките например разказала, че е чула видеоразговор между двамата, в който Александър казал на Патрик, че затворил 3-годишния Христо в шкаф. Съдебно-медицинска експертиза сочи за многобройни увреждания по тялото и главата на момчето, които се дължат на удари с твърди, тъпи предмети. Различният цвят на кръвонасяданията дали основания да се заключи, че те са с давност 7 или 10 дни преди Христо да влезе в болница. Експерт посочва, че без спешна и адекватна помощ, която е оказана на Христо смъртният изход за детето е бил неизбежен.

Адвокатът на Патрик - Георги Георгиев посочи пред съда, че има голяма разлика в участието на единия и другия. Според него във всичките действия, Патрик има много по-малко участие и това трябва да се отчете от съда при определяне на обществената опасност. Това ставало ясно от неговите обяснения. Адвокатът разказа, че двете момчета са били заедно, защото са приятели, Александър е бил нает и на него се плащало за гледане на детето, а Патрик му е приятел и ходел от време на време там да му помага.

Прокурорът Иван Тасков обясни, че Патрик се пренася да живее в апартамента реално около 1 юли и близо 20 дни са живеели заедно тримата. Майката заминава за чужбина на 26 юни. Александър намерила, тъй като била позната с баща му. "Бащата отначало е обещал да се грижи за детето, той е трябвало да се грижи за детето и Александър да му помага", впоследствие е станало така, че реално двамата младежи са били с детето.

Преди днешното заседание за мярката на въпроса дали съжаляват, Александър каза: "Много". Адвокатът му говори пред съда за квалификацията на обвинението. Той посочи, че не са имали намерение да убият, а заключението на медицинската експертиза казва, че на детето са нанесени травми, които са временно опасни за живота и травми, които са постоянно опасни за здравето. "Това са характеристиките на средната телесна повреда съгласно наказателния кодекс", каза той. Мярката не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

БГНЕС припомня, че тази сутрин малкият Христо, който беше пребит почти до смърт от двама 18-годишни младежи, е излязъл от комата, първите думи на детето са били "Мама, мама". Това съобщиха за БГНЕС близки на майката на Христо – Невена Вeлинска.

Малкият Христо се е видял днес с майка си. Детето вече е на самостоятелно дишане, не се планира втора операция. От Пирогов съобщиха, че след подробни високоспециализирани изследвания, неврохирурзите и анестезиолозите прецениха, че може да бъде спряно седирането на тригодишното дете. Детето беше изведено от медикаментозната кома днес. Момченцето е в съзнание. Осъществило е контакт с майка си. Остава за наблюдение в реанимацията, след което ще бъде преведено в неврохирургията.

Момченцето беше докарано в "Пирогов" от Спешна помощ в коматозно състояние и опасност за живота. Детето имаше контузия и компресия на мозъка, заради голям кръвоизлив. По горните и долните крайници, главичката и вратлето лекарите бяха констатирали хематоми (кръвоизливи), като част от тях са нови, а част от тях не са. Веднага беше извършена операция по спешност.

Побоят над детето е нанесен в жилище в София в кв. "Зона Б-19", където Александър Донов и Патрик Първев са гледали детето.

Малкият Христо, който близките наричат Еци, бе настанен в болница на 20 юли в много тежко състояние след жесток побой, дело на двамата младежи, които са се грижели за него срещу заплащане. Невена Велинска – майка на малкия Христо е отпътувала за България незабавно, след като е научила ужасяващата новина. Съседи на цигуларката, известна в средите като Невена Малкия, също са в потрес от случилото се.

Двамата 18-годишни младежи, които са задържани от полицията са привлечени като обвиняеми от СГП за опит за убийство на малолетно лице. Те са започнали да се грижат за момченцето на 26 юни. Оттогава никой не е виждал Еци на детската площадка пред блока му в столичния квартал "Зона Б-19". Преди няколко дни Невена звъняла от Скандинавия на свои съседи, разтревожена, че гледачите на детето не й вдигат телефона. Те са отишли в апартамента, но всичко е изглеждало наред и детето не е изглеждало малтретирано. После то е разговаряло периодично с майка си чрез социални мрежи като Вайбър и Скайп. Съседите на Невена разказват, че тя е била много грижовна самотна майка и детето й винаги е било гледано добре, докато я няма. Описват го като изключително кротко дете, лъчезарно, което е любимец на 21-етажния блок и всички му се радват. Никога досега не е имало проблеми, докато майка му си е изкарвала прехраната, свирейки по кораби в скандинавските държави. Тя също така е предлагала добро заплащане на хората, които го гледат - 1200 лв. месечно плюс разходите за изхранването му и др.