Японската медийна група "Никей" (Nikkei Inc.), която издава едноименния бизнес всекидневник, купува вестник "Файненшъл таймс" от британския издателски холдинг "Пиърсън" (Pearson) за 1,29 милиарда долара (844 милиона британски лири), предадоха световните агенции.

Съобщението дойде най-напред от изданието "МаркетУоч", което се позова на официално изявление на компаниите. Малко по-рано германският медиен концерн "Аксел Шпрингер", сочен за най-вероятния купувач, опроверга информацията, че води преговори.

"Пиърсън" продава "Еф Ти груп" (FT Group), включваща в. "Файненшъл таймс", уточнява Асошиейтед прес.

В сделката, която се очаква да приключи до края на годината, обаче не влиза 50-процентовият дял на Еф Ти груп в "Икономист груп" (Economist Group), издател на сп. "Икономист", посочва АФП.

Главният изпълнителен директор и председател на борда на Никей Цунео Кита, цитиран от АП, заяви, че е "изключително горд" да работи в екип с "Еф Ти".

Изпълнителният директор на "Пиърсън" Джон Фалън коментира, че холдингът е бил горд собственик на "Файненшъл таймс" близо 60 години, но при сегашната информационна среда най-добрият начин да се гарантират журналистическият и търговският успех на "Файненшъл таймс" е групата да бъде част от световна дигитална новинарска компания.

Сега "Пиърсън" ще се съсредоточи изцяло върху глобалната си образователна стратегия, отбеляза директорът.