Президентът на Беларус Александър Лукашенко даде на прочутия френски актьор Жерар Депардийо урок по ръчно косене на трева в личната си резиденция северно от столицата Минск вчера, предаде АП.

След като двамата окастрили с ръчни коси тревата на поляната в имението, домакинът почерпил Депардийо с традиционни беларуски ястия и домашно произведена водка.

Лукашенко, смятан за последния диктатор в Европа, се кандидатира за преизбиране през октомври и се очаква да успее, припомня АП.

Депардийо пък взе руско гражданство през 2013 г., за да избегне плащане на високи данъци във Франция.

Напоследък той се навлече и гнева на украинското правителство, след като оправда анексирането на Крим от Русия.

Вчера френският в. „Уест Франс“ писа, че актьорът е включен в черния списък за нежелани хора в Украйна. Депардийо е възприеман в Украйна като заплаха за националната сигурност, на украински медии се забранява да споменават името му, а филмите му повече няма да бъдат прожектирани.

През август миналата година на кинофестивал в Латвия Депардийо заяви: „Обичам Русия и Украйна, която е част от Русия“.

В началото на юли украинското министерство на културата е съставило черен списък на културни дейци, симпатизиращи на Русия. В него са 600 имена, сред които заедно с Депардийо са сръбският композитор Емир Кустурица, американският режисьор Оливър Стоун и американският актьор Стивън Сийгъл, пише френското издание.