Днес внасят нов вариант на ГЕРБ, РБ, ДПС, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ за промени в конституцията , в който квотата на съдии и прокурорите е 6:6

Бойко Борисов успя да преодолее партийния егоизъм на няколко политически сили и да убеди Радан Кънев да направи крачка към консенсус за промените в конституцията. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан се държа професионално, много етично и също бе готов не на договорки, а на търсене на общи позиции, коментира участник в тежките преговори пред "24 часа".

Развръзката, която води до внасянето на нов вариант на промени в конституцията утре, е започнала вчера привечер. Бойко Борисов напусна полето на преговорите с предупреждението, че е готов "да отиде на поражение", но държи реформаторите да гласуват и да бъдат част от мнозинството за промяната на най-важния закон. Според депутати в кабинета на Цецка Цачева вчера са направили математически сметки, че е напълно възможно да се постигне необходимият брой депутати за гласуване в петък, тъй като имало пропукване между хората на Иван Костов и хората на Меглена Кунева. Премиерът обаче бил категоричен, че или всички реформатори са обединени, или ще се прави нов опит след три месеца за ремонт на съдебната система.

В 18.30 вчера хората от "Протестна мрежа" и фенове на ДСБ бяха планирали протест пред Министерския съвет. Източници от правителството разказват, че Христо Иванов е бил помолен неофициално да се яви в часа на протеста и да обясни на своите съидейници къде е проблемът за липсата на консенсус. Вероятно и това е причината митингът да се провали.

Часове по-късно в Бояна, където е премиерската вила, са отишли Радан Кънев и Петър Москов. Не е ясно какъв е бил резултатът и тонът на разговорите им с Бойко Борисов, но днес сутринта лидерът на ДСБ беше активен в разговорите с останалите политически сили в парламента. Дори пред журналисти обяви, че предстоят исторически решения. По своя идея пък Лютви Местан отиде на пие кафе с най-върлите си противници -" Протестна мрежа", които са пред парламента. Какъв е бил разговорът също не е ясно, но Антоанета Цонева постна във фейсбук три снимки от ритуала.

По същото време в Министерския съвет пък се появи друга тройка на Реформаторите - Меглена Кунева, Найден Зеленогорски и Божидар Лукарски. От тази среща също не изтече никаква информация.

Участници в разговорите в последните два дни коментираха, че най-често цитираното заглавие по време на тежките преговори за консенсус на тема конституция било заглавието в 24 часа "Всички назад, само Радан с рогата напред". Съветите бяха леко да ги свали и той го направи, заяви доволен участник в преговорите.