Microsoft подготвя общността за следващата операционна система Windows 9, очаквана през 2015 година. Тя може да се окаже последната платена ОС на софтуерния гигант, предвид бързото развитие на Linux-базираните платформи.
Apple вече предприе стъпка в тази посока, правейки в известна степен безплатни своите платформи. Комбинация от фактори, като глобалната икономическа криза, пускането на Steam за Linux и нарастващият брой разработчици на приложения за Linux, дава силен тласък на отворения код.
В последните две години платформата Linux се разви повече отколкото за цяло едно десетилетие преди това, пише Softpedia. Nvidia, AMD и Intel започнаха да предлагат адекватна поддръжка и производителността на драйверите достигна нивото на Windows платформата.
В близките години повечето игри за Steam ще станат достъпни за Linux, като същото ще се случи и с по-голяма част от приложенията. Ще бъде все по-трудно за Microsoft да взима пари за операционна система, която има безплатен аналог.
Ако направи Windows безплатна, Microsoft ще се съсредоточи върху други начини за правене на пари – вероятно поддръжка за корпоративни решения или продажба на друг тип софтуер.
Във всички случаи, потребителите на Windows е добре да започнат да учат Linux, защото ще им се наложи да притежават подобни умения в близките години, заключава Softpedia.