5 милиона евро е цената, срещу която скандалният банкер Цветан Василев е откупил тихия си пристан в Белград. Освен тези милиони, изплатени още по времето, когато Интерпол го търси като измамник с червена бюлетина, каквато се полага на особено опасни бандити, той се отчита всеки месец със солидна сума, един вид такса "спокойствие" за гостоприемството в Сърбия, пише "Уикенд".Източници, които са експерти по национална сигурност, твърдят, че този "наем" е колкото годишния бюджет на малък български град. Тези пари, срещу които Василев е свил гнездо в Белград, потъват в самия връх на политическата власт в Сърбия. Финансовият "тигър", който преди време се титулуваше "Мистър Икономика", премина в нелегалност, подплатен със своите над 600 милиона лева лично богатство, което някои дори изчисляват и на близо милиард лева.

Над банкрутиралия финансист сега са разтворили чадър съветниците на сръбския президент Томислав Николич - Предраг Микич и Павел Башич. Те са също изключително скандални фигури, пише изданието. Павел Башич е член на Съвета за икономика при президента Николич. Преди време той е обвинен в злоупотреби. Микич пък става печално известен, след като натиска директора на Агенцията за приватизация в Сърбия - Вида Узелац, за по-бързото приватизиране на голяма общинска фирма в Белград.

С такива недосегаеми покровители от обкръжението на президента Николич Цветан Василев си позволява да вее байрак в Белград, да трупа дългове и да не плаща сметките за ток и газ на завода за стъкло в Парачин, чийто собственик се води. Не друг, а лично сръбският премиер Александър Вучич обаче, заяви, че много скоро ще сложи точка на тази идилия. Той заразя дипломатичния тон и на пресконференция в неделя, 19 юли, директно обяви, че няма да позволи на Цветан Василев да прибира пари в собствения си джоб за сметка на Сърбия. Премиерът избухна с този коментар, след като стана ясно, че сръбската фабрика за стъкло в Парачин дължи над 20 млн. евро за ток и газ и е пред затваряне. Работниците от своя страна обявиха, че ако им отрежат тока и газта, ще посипят магистралата Белград-Ниш със счупено стъкло.

След тези думи няма съмнение, че квитанциите на нашенския "Мистър Икономика" ще бъдат окончателно кръцнати. Той трябва да извади пари и да погаси дълговете си към Сърбия. Дали само това обаче вече ще бъде достатъчно, питат се експерти, вещи по темата. Няма съмнение, че покровителите на Василев - Предраг Микич и Павел Башич, са силни играчи. Директната критика на Вучич към Василев обаче е ярко доказателство за разкола между двамата най-силни мъже в Сърбия - президента и премиера. А това не носи нищо добро за Цветан Василев. Той може много скоро да стане персона нон грата в Белград, защото крие срамни тайни.

Сръбските медии наричат Цветан Василев - "Томиния българин" по малкото име на Николич - Томислав. Прозвището тръгва, след като президентът открива модернизираната втора пещ в "Сръбската фабрика за стъкло" в Парачин през март 2012 година. Тогава зад гърба му плътно крачи собственикът на предприятието - Цветан Василев.

По-нататък историята на тази дружба придобива типично балкански привкус, достоен за филмите на Кустурица. Оказва се, че президентът на Сърбия е голям спец във варенето на ракия, а двамата му съветници Предраг Микич и Павел Башич му помагат в това увлечение, тихомълком станало бизнес. Започва процедура за запазване на марката на прословутата президентска ракия "Томовача" в Службата за интелектуална собственост. Тя е стартирана от фирма, в която Предраг Микич е съсобственик, заедно с офшорна компания от Вирджинските острови! Една ракия и цяла офшорка, може само да се гада кой стои зад нея!     

Президентът Николич започва да бълва толкова много ракия, че поръчва в завода в Парачин да му направят серия от 10 000 бутилки. Стъклените шишета, на които е изписана буквата "Т", доскоро били най-строго пазената тайна в завода. 

Въпреки това Томислав Николич продължава да се "чуди" защо прозвището на Цветан Василев е "Томиният българин". Дори коментира пред медиите: "Някой купува фабриката за стъкло в Парачин, инвестира в производствена линия, която напълно спира вноса на стъкло и започва износ на стъкло от Парачин.. Попитаха ме: Г-н президент, искате ли да отворите фабриката за стъкло в Парачин?" Зашо не? А сега българинът се оказа мой!" Според Томислав Николич медиите просто извадили негова снимка с Василев и така му го пришили без всякакво основание. Доста наивно обяснение на фона на разкритията за дълбоките бизнес контакти.

Никой не се съмнява, че Цветан Василев е откупил спокойствието си в Белград само с 10 хиляди шишета за ракия. Явно е бръкнал по-надълбоко, защото не беше дори задържан, нито влачен из арестите, въпреки че го търсеше Интерпол като международен измамник.