Турция ще предостави военновъздушната база „Инджирлик“ на САЩ за удари срещу джихадистите от „Ислямска държава“ (ИД).

В замяна на това САЩ ще се отнесат благосклонно към евентуално обособяване на

зона на сигурност

и към други мерки на Турция при положение, че се появи опасност за националната ѝ сигурност в т.нар. червени точки край границата със Сирия.

Това съобщиха турски източници, които се позоваха на изявление, направено от правителствения говорител Бюлент Арнъч след продължилото вчера 7 и половина часа извънредно заседание на турското правителство.

Заседанието беше във връзка със самоубийствения атентат на ИД в Суруч, при който загинаха 32 души, а над 100 бяха ранени.

Според източниците договореността е била постигната в Анкара по време на разговорите между американска делегация, водена от специалния представител на американския президент за глобалната борба срещу ИД Джон Алън и представители на турското външно министерство и на генералния щаб на турската армия.

Турция ще предостави базата „Инджирлик“ за въздушни удари срещу ИД, но

турски самолети и пилоти няма да участват в тези акции.

В замяна в района на север от сирийската граница, заключен между кантоните Джераблус до Африн, ще бъде обособена зона на сигурност, в случай на опасност за националната сигурност на Турция. Така турските сили за сигурност ще могат да контролират района, който е извън контрола на сирийските кюрди.

ИД използва този район за атаки срещу Свободната сирийска армия и ако районът премине под контрола на ИД или на сирийските кюрдски „Сили за защита на народа“, ще има риск за сигурността на Турция. При такава ситуация САЩ няма да възразят срещу създаване на буферна зона от страна на Турция, се отбелязва в съобщенията на турските източници.