В 8 ч. тази сутрин малкият Христо, който беше пребит почти до смърт от двама 18-годишни младежи, е излязъл от комата, първите думи на детето са били "Мама, мама". Това съобщиха за БГНЕС близки на майката на Христо – Невена Вeлинска.

Малкият Христо се е видял с майка си преди малко. Детето е на самостоятелно дишане, не се планира втора операция.

БГНЕС припомня, че днес съдът гледа мерките за неотклонение на двамата 18-годишни младежи Александър Донов и Патрик Първев, които преди няколко дни пребиха 3-годишния Христо – син на цигуларката Невена Вeлинска. Побоят над детето е нанесен в жилище в София в кв. "Зона Б-19", където двамата са гледали детето.

Малкият Христо, който близките наричат Еци, бе настанен в болница на 20 юли в много тежко състояние след жесток побой, дело на двама младежи, които са се грижели за него срещу заплащане. "Искам само да видя детето си", промълви пред дома си Невена Велинска, която още е в силен шок от случилото се. Тя е отпътувала за България незабавно, след като е научила ужасяващата новина. Съседи на цигуларката, известна в средите като Невена Малкия, също са в потрес от случилото се.

Двамата 18-годишни младежи, които са задържани от полицията са привлечени като обвиняеми от СГП за опит за убийство на малолетно лице. Те са започнали да се грижат за момченцето на 26 юни. Оттогава никой не е виждал Еци на детската площадка пред блока му в столичния квартал "Зона Б-19". Преди няколко дни Невена звъняла от Скандинавия на свои съседи, разтревожена, че гледачите на детето не й вдигат телефона. Те са отишли в апартамента, но всичко е изглеждало наред и детето не е изглеждало малтретирано. После то е разговаряло периодично с майка си чрез социални мрежи като Вайбър и Скайп. Съседите на Невена разказват, че тя е била много грижовна самотна майка и детето й винаги е било гледано добре, докато я няма. Описват го като изключително кротко дете, лъчезарно, което е любимец на 21-етажния блок и всички му се радват. Никога досега не е имало проблеми, докато майка му си е изкарвала прехраната, свирейки по кораби в скандинавските държави. Тя също така е предлагала добро заплащане на хората, които го гледат - 1200 лв. месечно плюс разходите за изхранването му и др.