„Правосъдие за всеки” и "Протестна мрежа" и лидерът на ДПС Лютви Местан пиха "кафе без захар" в заведение до служебния вход на парламента. От снимките на знаменателното събитие, публикувани от един от лидерите на неформалната група Антоанета Цонева, се разбира, че на срещата са били обсъждани квотите за съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет, съобщи clubz.bg.По-рано днес Местан се срещна и с лидера на ДСБ Радан Кънев, пак по темата за промените в Конституцията. А след срещата Кънев намекна, че ако не се намери компромис, може да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Кафепиенето между "Протестна мрежа" и Местан се случва в деня на втората годишнина от т. нар. "нощ на белия автобус".  Оказа се, че срещата се е получила случайно. От няколко дни, откакто пред парламента текат протести, представители на инициативата „Правосъдие за всеки” и членове на неформалната организация Протестна мрежа, сядат в заведение, което се намира до входа, от който депутатите влизат в Народното събрание и когато мине някой народен избраник го заговарят и го питат как ще гласува за конституционните промени.

Днес към заведението с усмивка се насочил Местан, но по нищо не личало да е целенасочено – за да разговаря с групата протестиращи. „Г-н Местан идваше към нас и го поканихме”, разказа Деян Василев от „Правосъдие за всеки”.

"Някой от нас казаха да не преговаряме с мафията, но личното ми мнение е, че ние сме на дипломатическа мисия. Трябва всички да разберат, че тук има хора със сиви мозъчни вещества, хора юристи, а не сме самоцелно протестиращи. САЩ говорят с Иран, а ние с Местан”, допълни Василев.

По думите му „в типичния си многословен стил” лидерът на ДПС, се опитал да обясни на протестиращите, че Движението се опитвало да спаси съдебната реформа, разказа още Василев и бе категоричен, че нито един от присъствалите на масата не е повярвал в това. „Личното ми убеждение е, че от ДПС се опитват да покажат, че нещата пак зависят от тях. Че в началото на изготвянето на реформата им казаха „Правим я без вас”, а сега пак търсят ДПС като балансьор”, смята Василев.

По същество Местан се е опитал да убеди протестиращите в правотата на мнението на ДПС, че в прокурорската колегия на ВСС съотношението между членовете, избрани от гилдията и тези, излъчени от НС трябва да е 6:5, а не 6:6, както предлагат от Реформаторския блок.
На въпроси, свързани с явното гласуване, за което тези дни никой не говори, лидерът на Движението бил лаконичен: „Тази тема е от последен приоритет за ДПС”.