Задържаният за убийство управител на Фонд "Научни изследвания" Николай Христов остава в ареста. Това реши днес Софийски апелативен съд, предаде репортер на БГНЕС.

Управителят на Фонд "Научни изследвания" към Министерство на образованието и науката (МОН) е задържан за убийство, станало преди дни, но оповестено една вчера.

На 14 юли около 18.40 часа на ул. "Цанко Церковски" №13, смъртоносно в областта на дясното око е бил прострелян 55-годишният К.И. За убийството му е отговорен именно Христов. От прокуратурата вчера съобщиха, че той е с повдигнато обвинение за умишлено убийство - чл. 115 от НК. На 15.07. 2015 г. с прокурорско постановление е бил задържан до 72 часа, а на 17 юли Софийски градски съд взел на Христов мярка за неотклонение "задържане под стража".

Също вчера, от МОН веднага съобщиха, че ще предприемат нормативно установените процедурни действия за назначаване на нов управител на Фонд "Научни изследвания". След съгласуване на кандидатурата с Изпълнителния съвет на Фонда, министърът на образованието и науката ще определи и сключи договор за управление с новоизбрания управител. "МОН е длъжно да поясни, че от информацията, с която разполага до този момент, повдигнатото обвинение срещу Николай Христов не е свързано с дейността и функционирането на Фонд "Научни изследвания", разграничиха се от министерството.