Безработните и самоосигуряващите се вече могат да подават по електронен път с персонален идентификационен код декларациите, свързани със задължителното им осигуряване - образец 5 и 7. Новата услуга е достъпна в Портала за е-услуги на НАП, съобщиха от приходното ведомство.

ПИК се издава във всеки офис на НАП, като ползването му е напълно безплатно за клиентите на администрацията. До момента в цялата страна има издадени над 310 000 персонални кода на физически лица.

От НАП напомнят, че преди да започнат сами да превеждат дължимите здравноосигурителни вноски, безработните трябва да подадат декларация образец 7. Срокът за подаването й е до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, които не са осигурени на друго основание. В декларацията образец 7 се вписват личните данни и началната дата, от която за гражданинът е възникнало задължението да плаща сам здравноосигурителните си вноски.

Осигурителната декларация образец 5 се подава от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване и/или задължително здравно осигуряване, когато за определени периоди са внесли авансово осигурителните си вноски. Декларацията се подава само за пълни календарни месеци с еднакъв месечен осигурителен доход , в срок до 25-о число на месеца, следващ първия месец от периода, за който са внесени осигурителните вноски.